Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.03.2020 11:15:38

Pražská burza pod tíhou rakouských titulů v týdnu dále ztratila. O2 s novým impulsem?

  • letošní ztráty pražské burzy se dle indexu PX prohloubily na aktuálních 13,7 %
  • ERSTE prvním titulem, který letos odepisuje již přes 20 %
  • akcie KB i přes solidní nádech nakonec na novém 6,5 letém minimu
  • O2 chce také letos zopakovat dividendu (17 + 4 ) a navíc snížit základní jmění

Podobně jako zahraniční trhy zažila také pražská burza v uplynulém týdnu výrazně volatilní obchodování. Vývoj ohledně koronaviru a v návaznosti predikované ekonomické dopady dále chaoticky ovlivňovaly rozhodování investorů. Zatímco Wall Street si dokázala za uplynulý týden v souhrnu mírně polepšit, Evropa dopadla hůře. Domácí index PX se sice v úterý podíval i nad hranici 1 020 bodů, nakonec v týdnu odepsal téměř 1,5 %, když uzavřel pod 963 body. Tedy již na 3 letých minimech.

Vývoj však již nebyl tak jednotvárný, jako v předcházejícím týdnu. Dokonce nadpoloviční množství emisí si dokázalo polepšit. Lídrem se staly akcie PHILIP MORRIS, když investoři již začínají vyhlížet zveřejnění hospodářských výsledků a tedy i návrh dividendy (24.3.).


Pomineme-li nelikvidní a mimo index stojící akcie TMR, polepšily si z předchozího propadu dále zejména akcie O2. Firma v týdnu opět neodkoupila žádné vlastní akcie. V pátek večer však investory seznámila se záměrem zachovat výši dividendy a v odkupu pokračovat i v příštích letech. Dle sdělení by se měl naplnit také i náš dříve zmiňovaný odhad týkající se letošního snížení základního jmění.

Akcionáři by 16. dubna na valné hromadě měli schvalovat nejen dividendu, ale i zrušení dosud nakoupených téměř 9,34 mil. vlastních akcií. Vzhledem k tomu, že O2 již nyní specifikuje konkrétní počet akcií, lze z toho usuzovat, že do uskutečnění transakce zřejmě bude ze strany O2 nadále přetrvávat letošní odkupní absence na trhu. Vzhledem k navrhovanému zachovanému požitku titul každopádně stále nabízí na pražské burze nejvyšší dividendový výnos.

Představenstvo O2 se nicméně s ještě větší intenzitou vydalo cestou nesmyslného rozhodného dne pro nárok na dividendu ve vztahu k valné hromadě. Zatímco loni se datum nároku na dividendu alespoň „jen“ kryl s datem valné hromady, letos předchází dokonce o 10 kalendářních dnů. Zkrátka více než týden se od 5. dubna na pražské burze budou akcie O2 obchodovat již bez nároku na dividendu, aniž by bylo právně jisté, že akcionáři navrhovanou dividendu posvětí. Akcionáři mohou jen věřit, že majoritní akcionář PPF, coby deklarující se finanční investor, návrh představenstva posvětí. Připomeňme situaci z roku 2018, kde rovněž majoritní akcionář společnosti KOFOLA prosadil na valné hromadě o zhruba 20 % vyšší dividendu, než navrhovalo představenstvo. Prostor pro insider trading byl podobně otevřen, když rozhodný den pro nárok na dividendu rovněž nesmyslně předcházel valné hromadě… Akcie KOFOLA byly v tomto týdnu právě další, které posílily o více než 4 % a nadechly se tak z historických minim.

Vcelku solidně ještě přidaly akcie ČEZ, které nicméně v závěru týdne rozbouřily indexy. Zřejmě chybou v limitu v zadané výrazné nákupní objednávce některého obchodníka v pátek krátce poskočily dokonce až na 511 , následně se vrátily k předchozím úrovním. Např. index PX tím krátce v návaznosti rovněž poskočil o více než 25 bodů. Energetický titul se dostal po čase do čela z hlediska likvidity, když za celý týden vyměnily majitele akcie za více než miliardu korun. Investoři vstřebávají informace o vlastně pokračujícím prodeji majetku, který na druhou stranu může teoreticky přinést mimořádnou dividendu. Otázkou je, coby investoři od společnosti čekali raději.

Zmínit lze zisky akcií MONETA, kde nejprve v úvodu týdne několikaměsíční minima využil k doplnění portfolia finanční ředitel Friček (více zde).

Hlavním negativním faktorem se staly akcie ERSTE, které mají výraznou aktuálně zhruba 18 % váhu v indexu. V domovské Vídni v úterý uzavřely pod v minulosti opakovaně zmiňovanou významnou technickou hranicí 30 EUR a v pátek již atakovaly dokonce 26 EUR. Ocitly se tedy již nejníže od prosince 2016 a jen od letošních maxim nad 35 EUR odepsaly přes čtvrtinu hodnoty. Nové obavy z ekonomického dopadu z pojistek ve vztahu ke koronaviru nakonec více než umazaly pokusy o nádech druhého rakouského titulu VIG, který tak v domovské Vídni nakonec uzavřel na novém ročním minimu.

Indexem značně míchaly také akcie KB, které se ve čtvrtek vyšplhaly až na 755 , nakonec uzavřely týden na 705 , tj. na novém 6,5 letém minimu.


Nadcházející týden bude dalším bez finančních reportů, když nejblíže nás čeká ČEZ až 17.3 a následně VIG 19.3. Nicméně již od čtvrtka 12.3. pražská burza zažije změnu. Na trhu START bude nově probíhat obchodování již také každý den. Systém zůstává stejný, tedy v pravidelných dopoledních aukcích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688