TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.03.2020 10:11:00

Chřipka vs. koronavirus COVID-19: Lidé se bojí neznámého, problém jsou obě nemoci

Chřipka i koronavirus jsou infekční choroby, které se přenášejí z člověka na člověka. Příznaky jsou často velmi podobné – vysoké teploty, bolesti kloubů. Není jednoduché je od sebe rozeznat. Pro odlišení nemocí se musí posuzovat také cestovatelská historie. Zatímco ale chřipka v nás běžně nevyvolává strach, koronavirová infekce děsí svět.

Světová i tuzemská média se už několik měsíců věnují hlavně jednomu tématu: koronaviru. Nezapomínáme ale na běžnou sezónní chřipku? Na tu každoročně zemře několik set tisíc lidí, počty mrtvých na COVID-19 dnes přesáhly hranici 100 000. Co tedy umocňuje náš strach a jsou naše obavy na místě?

Zatímco s chřipkou se zřejmě setkal každý z nás, koronavirus je pro nás "neznámou". Když se nakazíme "běžnou" chřipkou, rozeznáme její příznaky a víceméně se jí nebojíme. Vědci a lékaři ji studují celá desetiletí.

Všichni ji známe a vlastně ji s chladnějším počasím očekáváme. Ale i chřipka je globálním problémem. WHO uvádí, že ročně se jí nakazí 3 až 5 milionů lidí a zemře na ni 250 až 500 tisíc lidí. To znamená, že má vyšší úmrtnost než COVID-19. Přesto v nás takový strach nevyvolává.

Bojíme se neznámého. Koronavirus je nově zmutovaný virus. Není známý přesný první přenos na člověka. Zatím jsme na něj nevyvinuli léky, které by nakažené pacienty dokázaly zachránit. A bohužel neznáme ani přesná čísla nemocných ve všech zemích. To přispívá k dalším obavám.

COVID-19 je zřejmě nakažlivější infekce než sezónní chřipka. Každý s virem COViD-19 průměrně nakazí další 2,2 lidi, uvádí New England Journal of Medicine.

Sezónní chřipka zabije zhruba 0,1 % lidí, které se jí nakazí. Současné statistiky uvádí úmrtí pacientů s koronavirovou infekcí kolem 1,4 %, informoval NYTimes.

I ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, připomněl, že chřipka je v současnosti pro Českou republiku větším problémem než koronavirus. Z údajů Státního zdravotního ústavu vyplývá, že chřipková epidemie je v současnosti v Evropě na ústupu. Za letošní rok u nás této nákaze podlehlo 50 lidí. Na koronavirovou infekci zatím nikdo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

10.03. 12:03  Fáma (Martinkdc2)
08.03. 19:54  Virus (katka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688