Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.03.2020 16:56:38, aktualizováno 07.03.2020 09:04:22

Fed na nic nečeká a snižuje dolarové sazby o 50 bodů


Na dnešní den byl naplánován rozhovor ministrů financí a šéfů centrálních bank G7. Závěr byl nemastný, neslaný a omezil se na obecné konstatování o připravenosti jednat tak, jak bude třeba.

V 16 hodin však přišlo překvapení. Měnový výbor Fedu na nic nečekal a ohlásil snížení cílového pásma pro základní sazbu (Fed funds) o 50 bazických bodů na 1 až 1,25 procenta. Na tomto rozhodnutí se bankéři jednomyslně shodli. V prohlášení Fed dodává, že fundamenty americké ekonomiky zůstávají silné, ale koronavirus přináší rizika pro hospodářskou aktivitu. Další informace poskytne předseda Powell na konferenci později odpoledne.

Fed dodal trhu to, co čekal až za dva týdny. V tomto smyslu může určitě panovat spokojenost, že není ze strany centrální banky vidět nějaké váhání. Zároveň mohou růst spekulace, že se před řádnými termíny jednání odhodlají k nějaké akci také BoE, ECB či další banky. Naproti tomu je možné, že okamžitá akce Fedu vyslala i signál o vážnosti situace.

Reakce trhů je poměrně turbulentní. Americké výnosy popadaly níž a zatlačily na dolar, který vůči euru slábne na 1,1200. Akcie v USA začínaly opatrně, akce Fedu je následně poslala vzhůru, ale efekt rychle vyprchává a momentálně jsou indexy dokonce lehce v záporu při stále značné volatilitě. Evropské akcie korigují vysoké zisky z průběhu dne.

Z našeho pohledu byl přísun nových peněz na trh, jak lze zjednodušeně efekt uvolnění měnové politiky označit, ve výsledku pro trhy skoro vždy pozitivní. Mělo by tak tomu být i nyní, pokud nepřijdou nové znepokojivé zprávy. Tím myslíme zejména větší rozšíření viru v Evropě či USA, spojené s preventivními opatřeními doléhajícími na ekonomiku. V takovém případě by znovu převzaly slovo obavy z recese, které nebude mít měnová politika jak zabránit.

WATCH LIVE TODAY: Press conference with #FOMC Chair Powell at 11:00 a.m. ET: https://t.co/FJa6TbkDMt https://t.co/9Ak7Tdiw2W pic.twitter.com/ZCCZ66s4vl

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688