Okénko investora  |  03.03.2020 15:15:32

Česká ekonomika zpomaluje svůj růst

Stepan Krecek hlavni ekonom BHS"V případě, že by kvůli šíření koronaviru hrozilo výrazné zpomalení růstu české ekonomiky, měla by zasáhnout vláda. Prostřednictvím rozpočtových opatření by mělo dojít ke stimulaci ekonomiky i za cenu vyššího než plánovaného schodku. Míra zadlužení naší země patří mezi nejnižší v Evropské unii. Neměli bychom proto opakovat chyby předchozích vlád, které škrtily rozpočtové výdaje a zhoršovaly náladu v ekonomice," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí 2019 o 1,8 procenta a za celý loňský rok o 2,4 procenta. Tempo hospodářského růstu naší ekonomiky se postupně snižuje již od roku 2017, kdy přesahovalo čtyři procenta. V letošním roce by mělo dojít bez ohledu na šíření koronaviru k dalšímu snížení tempa růstu hrubého domácího produktu.
 
 
Hlavním faktorem celoročního růstu naší ekonomiky byly v loňském roce spotřební výdaje. Klíčová byla spotřeba domácností. K růstu přispěla pozitivně i spotřeba vládních institucí. Celková zaměstnanost v roce 2019 vzrostla ve srovnání s předchozím rokem o 0,7 procenta na 5 455 tisíc osob. Celkem bylo odpracováno o 0,7 procenta více hodin než v roce 2018.
 
V porovnání se zeměmi Visegrádu rostl hrubý domácí produkt v České republice pomalu, oproti zbytku Evropské unie jsme však dosáhli slušného ekonomického růstu. Na vině bylo zpomalování německé ekonomiky, s kterou jsme silně provázáni. V letošním roce hrozí, že pomalu rostoucí ekonomiky v Evropské unii přejdou do recese, což by mělo nepříznivý dopad na naši zemi. V případě, že šíření koronaviru COVID-19 přeroste v pandemii, hrozí, že se výrazně zpomalí růst celého globálního hospodářství.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.02.2020Česká ekonomika zpomaluje (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.02.2020Česká ekonomika zpomaluje (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.11.2018Ranní glosa: Týden ukáže, zda zpomaluje česká ekonomika ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688