Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.03.2020 09:49:10

Komentář: Česko roste nejpomaleji za 3 roky, průmysl tempo ztratil úplně

Podle dnes zveřejněných podrobných údajů statistického úřadu se růst české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku mírně zpomalil. Oproti předchozímu kvartálu se HDP zvýšil o 0,3 %, v meziročním srovnání pak o 1,8 %. Jde o nejpomalejší růst za poslední tři roky, neboť naposledy se tempo českého hospodářství dostalo pod dvě procenta právě na konci roku 2016.

I v posledním kvartále růst hospodářství silně podporovala spotřeba domácností poháněná zlepšováním finanční situace spojené s rostoucími mzdami a vysokou zaměstnaností. K růstu ovšem tentokrát největší měrou přispěly i investice, konkrétně výstavba bytů i průmyslových budov a infrastruktury. Po krátké přestávce začaly firmy, zřejmě pod tlakem přetrvávajícího nedostatku zaměstnanců, rovněž znovu investovat do strojů a ICT. Negativně tentokrát ovlivňoval výkon ekonomiky výsledek zahraničního obchodu, na kterém se podepsala jednak slabá zahraniční poptávka omezující exporty a naopak silná domácí poptávka, která zase tlačila na růst dovozů.

Při letmém pohledu na nabídkovou stranu ekonomiky je vidět, že průmysl jako největší tuzemské odvětví zcela ztratil tempo a propadl do mírného mínusu. Ekonomiku proto táhly nahoru především služby – konkrétně IT a telekomunikace, obchod, doprava atp. a v neposlední řadě i stavebnictví.

Za celý rok se český HDP zvýšil o 2,4 %, což není rozhodně nijak ohromující výsledek, nicméně s ohledem na vývoj především v západní Evropě, kam směruje většina tuzemského exportu, jde stále ještě o velmi dobré číslo. Samo o sobě totiž zajišťuje jednak vysokou zaměstnanost i solidní růst mezd bez prudkého zhoršení konkurenceschopnosti.

Ekonomický růst v každém případě zpomaluje a je jen velkou neznámou, nakolik jej zasáhne současné dění okolo šířícího se koronaviru. Jak moc se dál propadne zahraniční poptávka, zejména pokud jde o automobilový průmysl, nebo nakolik začnou firmy revidovat svoje investiční záměry. Na vyčíslování těchto důsledků je nicméně stále ještě velmi brzy. Prozatím počítáme se zpomalením růstu HDP pod dvě procenta.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688