TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  02.03.2020 07:18:04

Během oprav dejte nohu z plynu. Řidiče na D1 čekají nové radary. Obce pak příjmy ve výši desítek milionů Kč.

Se začínající stavební sezónou můžou řidiči na dálnici D1 opět očekávat úsekové měření rychlosti v zúžených místech. Jen loni kamery odhalily přes 100 tisíc hříšníků. Městům, která měření na dálnici provozují, plynou z pokut miliony korun.

Pokud se vám ovšem rychlost podaří překročit - D1 často vypadá takto:

Řidiči budou muset dát nohu z plynu, jinak se jim cestování po D1 pořádně prodraží. Hned ve čtyřech ze sedmi opravovaných úseků totiž budou povolenou 80kilometrovou rychlost hlídat radary. Jeden z měřených úseků je například mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

Další tři jsou mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi, Souticemi a Loktem a Velkým Beranovem a Měřínem. Celkem se jedná o 47 měřených kilometrů. Řada řidičů s tímto opatřením souhlasí. "Je to dobře, ať platí ti, co pojedou rychle," odpověděl jeden z šoférů na dotaz TV NOVA.

"Cílem není rozhodně vybírat nějaké horentní sumy na pokutách, ale učinit v těch konkrétních úsecích provoz plynulejší," řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Řidičům hrozí tisícikorunová pokuta. Jen během loňska hříšníků bylo 102 tisíc. Peníze z pokut přitom plynou do rozpočtů obcí, které kamery provozují, a pro ně je to pak zlatý důl. I po odečtení nákladů na pořízení kamer jsou v mnohamilionovém plusu.

"Víme, že se to určitě vrátí, těch přestupků je tisíce za měsíc," potvrdil Ján Tinka, vedoucí dopravního odboru jihlavského magistrátu.

V Jihlavě nebo Velkém Meziříčí řešili 8 až 11 tisíc hříšníků měsíčně. Do městské kasy tak měsíc co měsíc přitékalo v průměru více než 5 miliónů korun. Úředníci vyřizování pokut často ani nestíhali a nabírali posily.

"Budeme se snažit všechny řidiče obeslat s výzvou zaplacení dotčené částky do 3 až 4 měsíců," řekl Jiří Pospíchal z odboru dopravy ve Velkém Meziříčí.

Navíc měřicí systémy města po dostavění dálnice D1 většinou přesunou jinam. Jihlava třeba na městský obchvat, kde bude pokuty za překročení rychlosti vybírat znovu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688