Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  02.03.2020 14:30:19

Čekáte miminko? Přehled dávek a příspěvků spojených s péčí o dítě

Narození dítěte je krásná životní událost, ale s novým členem v rodině jsou spojeny i vyšší náklady. Pojďme si shrnout, na které dávky a příspěvky máte nárok v souvislosti s narozením dítěte.

Přehled dávek a příspěvků

Na obrázku dole je naznačeno, jaké dávky a příspěvky na dítě může stát vyplácet a jaká je jejich posloupnost.




To nejdůležitější o jednotlivých dávkách a příspěvcích


MATEŘSKÁ (správně PENĚŽITÁ POMOC V MATEŘSTVÍ)

Peněžitá pomoc v mateřství je mezi lidmi známá spíše jen jako mateřská. Jejím úkolem je nahradit příjem matky v období před porodem a těsně po porodu a matce nebo otci příjem při péči o novorozence.
Hlavní podmínkou pro získání nároku na mateřskou je dostatečně dlouhá účast žadatelky na nemocenském pojištění, konkrétně alespoň 270 kalendářních dní v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou.
Na mateřskou se obvykle nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu a mateřská je vyplácena po dobu 28 týdnů, resp. 37 týdnů při narození vícerčat.
Výše mateřské se odvíjí od předchozích příjmů žadatelky a činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.
Pokud žena na mateřskou nedosáhne, nezústane zcela bez příjmů, protože může hned od narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek.

Na mateřskou dovolenou (pracovní volno) mají nárok matky v zaměstnaneckém poměru a její délka je 28 týdnů, resp. 37 týdnů u vícerčat.

 

RODIČOVSKÁ (správně RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK)


Rodičovský příspěvek, někdy jen rodičovská nebo i rodičák, má pomoci rodičům s náklady spojenými s péčí a výchovou dítěte.
Na rodičovský příspěvek má nárok každý rodič, který se po celý měsíc osobně, řádně a celodenně stará o nejmladší dítě v rodině. Dítě i rodič musí mít trvalé bydliště i místo pobytu v České republice.
Celková výše příspěvku je dána zákonem a je pro všechny stejná - na jedno dítě je výše rodičovského příspěvku 300.000 a rodiny s vícerčaty mají nárok na 450.000 .
Celkovou sumu příspěvek rodič postupně čerpá v předem stanovených měsíčních splátkách – rodičovský příspěvek je možné čerpat nejméně 6 měsíců, nejdéle do 4 let věku dítěte. Měsíční výše příspěvku a doba čerpání závisí na předchozích příjmech rodičů a pohybuje se v rozmezí zhruba 50Kč – 40.000 měsíčně.
Rodičovský příspěvek lze čerpat vždy jen na nejmladší dítě v rodině!

Rodičovská dovolená je pracovní volno, které je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni (nebo zaměstnanci) na jejich žádost. Rodičovská dovolená se týká pouze zaměstnanců a trvá nejdéle do 3. narozenin dítěte.


MATEŘSKÁ vs. RODIČOVSKÁ

Hovorové názvy dávek peněžitá pomoc v mateřství a rodičovského příspěvku – tedy mateřská a rodičovská (nebo i rodičák), jsou často zaměňovány nebo i chybně používány. Shrňme si tedy hlavní rozdíly mezi oběma dávkami.

Mateřská a rodičovská - posloupnost


OTCOVSKÁ (správně OTCOVSKÁ POPORODNÍ PÉČE)

Otcovská poporodní péče neboli otcovská je určena pro všechny čerstvé tatínky, kteří chtějí zůstat s partnerkou a novorozeným dítětem na jeden týden doma.
Podmínkou pro získání nároku na otcovskou je účast žadatele na nemocenském pojištění, konkrétně alespoň tři měsíce bez přerušení před nástupem na otcovskou.
Nástup na otcovskou určuje otec dítěte v období prvních šesti týdnů ode dne narození dítěte (nebo ode dne převzetí dítěte do péče).
Doba, po kterou lze otcovskou dávku čerpat, je sedm po sobě jdoucích kalendářních dní.
Výše otcovské činí 70% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

 

PORODNÉ

Porodné je jednorázový příspěvek rodinám s nižšími příjmy při narození prvního a druhého dítěte.
Nárok na porodné má žena, která porodila první nebo druhé živě narozené dítě. Pokud matka zemřela, může splnit nárok na tuto dávku i otec dítěte. Stejně tak i osoba, která převzala dítě mladší 1 roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů.

Na porodné dosáhnou rodiny s příjmy nižšími, než je 2,7násobek jejich životního minima.

Při výpočtu životního minima rodiny se započítává i čerstvě narozené dítě (tedy aktuální situace rodiny), porovnává se ale s příjmy manželů nebo partnerů před jeho narozením – rozhodující jsou příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, kdy se dítě narodilo. Při narození druhého dítěte stoupne životní minimum, a tím pádem i limit pro příjmy.

Porodné je jednorázově vyplácený příspěvek, který u prvního dítěte činí 13.000 , u druhého dítěte 10.000 a při narození dvojčat (pokud se v rodině narodí jako první a druhé dítě) je to 23.000 .

 

PŘÍDAVEK NA DÍTĚ

Přídavek na dítě představuje dlouhodobou finanční pomoc rodinám s nízkými příjmy.
Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, které žije v rodině s nízkými příjmy. Žádost o přídavek na dítě podávají za dítě mladší osmnácti let rodiče.
U rodiny se nezkoumá majetek, nýbrž pouze příjmy společně posuzovaných osob, které s dítětem žijí v jedné domácnosti, za předchozí kalendářní čtvrtletí.
Hranicí pro dosažení na příspěvek je 2,7násobek životního minima rodiny – pokud jsou příjmy rodiny vyšší, na dávku dítě nárok nemá.
Přídavek lze při splnění podmínek čerpat až do věku 26 let potomka.

V případě, že má alespoň jeden z rodičů příjem ze zaměstnání, podnikání, nebo pobírá podporu nahrazující příjem, měsíční výše příspěvku je na dítě do 6 let 800 , na dítě od 6 do 15 let 910 a na potomka od 15 do 26 let je 1.000 .
Rodiče bez příjmu mají nárok na přídavek za dítě do 6 let ve výši 500 , za dítě od 6 do 15 let 610 a za potomka od 15 do 26 let 700 .

Přečtěte si také:

Dávky v nemoci a pro zdravotně postižené 2020 >>

Dávky pro rodinu - změny 2020 >>

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688