TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.02.2020 18:16:52

Jste vlastizrádci, vzkázal Babiš europoslancům, kteří zkoumají jeho střet zájmů

Ve středu dorazila do Česka skupina europoslanců, která zkoumala údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a prověřovala, jak Česká republika reaguje na výsledky auditů Evropské komise. Sám premiér se s nimi odmítl sejít, na adresu některých z nich navíc nešetřil hanlivými slovy. Označil je za vlastizrádce.

Europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) čelili podle svých slov následně výhrůžkám smrtí. Zdechovský se proto obrátil na ministra vnitra Jana Hamáčka a na policii. "Děkuji jim za rychlou reakci," napsal na twitteru.

Evropská delegace se v Praze sešla se zástupci některých ministerstev, představiteli dočasné senátní komise zřízené kvůli auditním zprávám Evropské komise, a také s předsedou Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Sám premiér se s ní sejít odmítl.

Jejím úkolem je zjistit, jak české úřady nakládají s penězi z evropských fondů, přítomnost evropské delegace také souvisí s prověřováním údajného Babišova střetu zájmů ve spojitosti právě s evropskými dotacemi. Tato nařčení premiér opakovaně odmítá.

Šestičlennou delegaci vede německá poslankyně Monika Hohlmeierová, mezi jejími členy jsou i čeští europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Mikuláš Peksa (Piráti). Právě ti si od předsedy vlády nevyslechli nic pěkného. "Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci. Udávají a lžou," prohlásil Babiš na jejich adresu. Domnívá se, že jako čeští politici by v Evropském parlamentu měli hájit české zájmy, tím, že se vrtají v jeho možném střetu zájmů, podle něj jen české vládě přidělávají problémy.

Oba poslanci Evropského parlamentu se proti takovému nařčení ohradili na sociálních sítích.



Kolegů se zastala i předsedkyně mise Monika Hohlmeierová, premiérova slova odsoudila. Konstatovala rovněž, že v Česku chybí odpovědný systém, který by podobný střet zájmů efektivně řešil. Na její adresu premiér prohlásil, že je "totálně pomatená".

Vlastizrada je dle trestního zákoníku trestní čin, který spáchá ten občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky, teroristického útoku, teroru nebo sabotáže. Za takový čin bude potrestán odnětím svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečným trestem, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku. Příprava je trestná.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688