Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.02.2020 22:13:21

Americké trhy krvácejí i nadále

Panika spojená s šířením koronaviru do západního světa neodezněla ani dnes a hlavní americké indexy ztratily přes 4 %. Na trhu již se otevřeně mluví o tom, že současný propad již naplňuje znaky korekce. V minulém roce se často skloňovaly obavy z globálního ekonomického zpomalování, které právě s šířením koronaviru nabraly na konkrétních obrysech. V této situaci, kdy nám hrozí karantény a další možné omezení pohybu osob, nám reálně hrozí globální zpomalení jak nedostatkem poptávky, tak ale i nabídky. A jen těžko si lze představit, že delší výpadek produkce by se firmám podařilo jednoduše ve zbytku roku zalepit. Při dnešním propadu se tak indexy dostaly o více než 10 % níže od svých historických maxim, kterých S&P 500 a Nasdaq dosáhly 19. února, Dow Jones Industrial Average potom 12.2. Prudký propad je zapříčiněn už jen tím, že aktuálně dochází k rychlejšímu nárůstu počtu nakažených v západním světě, než v Číně, která doteď platila za epicentrum nákazy.

Trhy a svět také děsí pacient z Kalifornie, který ani necestoval do rizikové oblasti, ani nebyl v kontaktu s jiným nakaženým. To jistě souvisí s inkubační dobou viru, která je velmi dlouhá a virus tak díky jeho nenápadnosti šíří zdánlivě zdravé osoby. Každopádně je třeba poznamenat, že v současné chvíli se jen velmi těžko vyčíslují škody, která koronaviru reálně napáchá a aktuální reakce tak může počítat s až příliš negativním scénářem. Například Bank of America ale dnes přišla se aktualizovaným odhadem globálního růstu, který je nejnižší od vrcholu globální krize. Jak investoři přecházejí do bezpečných aktiv, dosáhl dnes výnos desetiletého vládního dluhopisu americké vlády dokonce na svoje historická minima.

Dařilo se dnes snad jen společnostem, za jejichž nárůstem byly postaveny pozitivní kvartální výsledky hospodaření. Společnost Square vystoupala i přes všeobecně negativní náladu o 3,6 %, když překonala očekávání analytiků na úrovni finančních metrik, což podtrhla i nárůstem v uživatelské základně. Ještě lépe na tom byly akcie společnosti Etsy, která se zaskvěla skvělými čísly napříč celou výsledovkou a přidala 14,3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

05.04.2024Americký trh práce zůstává nadále velmi silný (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce nadále vysílá nad očekávání silná data (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.08.2023Americký trh práce zůstává nadále napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688