Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.02.2020 16:50:40

Kometa Virgin Galactic (-24 %) si přišlápla ocas

O více než 24 % se během necelé první hodiny dnešního newyorského obchodování propadly akcie společnosti Virgin Galactic, která hodlá provozovat komerční lety do vesmíru. Předcházelo tomu snížení doporučení od dvou ze tří analytiků, kteří tento titul sledují. Růst akcií americké firmy, za kterou stojí britský miliardář Richard Branson, přitáhl v poslední době pozornost investičního světa. Akcie byly od začátku roku vyšší o zhruba 150 %, a to i po propadu, který utrpěly tento týden po zveřejnění hospodářských výsledků.

Firmu pro vesmírnou dopravu si oblíbily hedgeové fondy a další investoři, kteří uvěřili, že společnost vytvoří nový druh vesmírné turistiky. Analytik banky Morgany Stanley Adam Jonas a Robert Spingarn z Credit Suisse ale aktuálně snížili svoje doporučení na tento titul z nákupních doporučení na hodnocení, které odpovídá “neutrální” pozici. Poslední analytik pokrývající tento titul a sledovaný Bloombergem má stále doporučení kupovat a cílovou cenu 20 USD.

Jonas svoje doporučení snížil na “equal-weight” a uvedl, že “čeká, až se dotáhnou fundamenty”. Cílovou cenu ale zvýšil na 30 USD z 22 USD. Pro Spingarna z Credit Suisse je příběh firmy pořád přitažlivý. Doporučení ale snížil kvůli valuaci, protože po letošní rally prý už její akcie nemůže dál doporučovat. I tento analytik ovšem zvýšil cílovou cenu, konkrétně na 25 USD z 15 USD.

Analytik také očekává vyšší provozní výdaje Virgin Galactic. Ta svoj služby podle něj začne provozovat ve čtvrtém kvartálu místo dosud očekávaného třetího.

Virgin Galactic tento týden uvedla, že se chystá obnovit prodej letenek pro lety do vesmíru a začne přijímat tisícidolarovou vratnou zálohu. Akcie se propadly po sdělení, že v loňském čtvrtém čtvrtletí byla firma ztrátová (-72,8 milionu USD)a tržby jí klesly o 59 % na 529.000 USD.

Historická výkonnost akcií Virgin Galactic do středy:

Propad akcií není dobrou zprávou pro Bransona, chronického zakladatele firem z nejrůznějších odvětví - od nahrávacích firem přes sycené nápoje po svatební šaty. Jenom ve středu, kdy se akcie VG v povýsledkové reakci propadly až o 19 %, přišel jeho holding ve Virgin Galactic o půl miliardy USD.

Na vesmír a lety do něj sází i další podnikatelé, třeba Elon Musk nebo Jeff Bezos. Virgin galactic je ale první, s jejímiž akciemi se veřejně obchoduje na burze. Umožnila to fúze s americkou investiční společností Social Capital Hedosophia před čtyřmi měsíci.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688