Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  27.02.2020 11:50:34

Francouzská ekonomika si může oddychnout. Dopady koronaviru se zatím neprojevily

Na obchodním klimatu ve Francii se zatím koronavirus neprojevil, ale očekáváme, že snížená poptávka po cestování a turistice se v následujících měsících promítne do služeb.

 

Průzkum francouzského podnikatelského prostředí, který ve středu zveřejnil statistický institut INSEE, ukazuje, že v únoru hlavní index mírně posílil na 105 (přičemž dlouhodobý průměr je 100), což odpovídá i poslednímu průzkumu PMI/Markit. Za zlepšením v tomto měsíci stojí hlavně dva faktory. Ve srovnání s lednem získalo obchodní klima jeden bod v maloobchodě a jeden ve službách, což lze částečně vysvětlit ukončením týdny trvajících stávek proti Macronově penzijní reformě. Stavebnictví a výroba zůstávají i nadále stabilní, a potvrzují tak, že se následky koronaviru zatím neprojevily.

Podle nás budou ekonomické dopady související s koronavirem patrnější až v březnovém průzkumu podnikatelského prostředí. Dopady na růst HDP budou záviset na délce trvání virové epidemie, kterou v tomto okamžiku nelze předvídat. Musíme předpokládat, že riziko přechodného narušení provozu kvůli lokálním ohniskům infekce, jehož jsme nyní svědky v Itálii, může mít v nadcházejících týdnech a měsících negativní dopady i na francouzský průmysl a služby

Francouzský dodavatelský řetězec sice není tak závislý na Číně jako ten německý, ale i Francii může citelně zasáhnout nižší poptávka po cestování a turistice, která se v nadcházejících měsících projeví v oblasti služeb. Francouzský turistický průmysl, který je značně závislý na Asii, představuje zhruba 7,4 % HDP a v roce 2018 dosáhly výdaje zahraničních turistů rekordních 66,3 miliardy euro. Francouzská vláda odhaduje, že se zatím v roce 2020 počet zahraničních turistů snížil kvůli koronaviru o 30 až 40 %.


Navzdory tomu stojí zdejší ekonomika dosud na pevných základech. Index klimatu zaměstnanosti INSEE si v únoru drží stabilní hodnotu 105. Trh práce vykazuje známky trvalého zlepšování – od posledního čtvrtletí roku 2017 do 3. čtvrtletí roku 2019 vzniklo více než 400 000 nových placených pracovních míst. Lze očekávat, že vnější šok způsobený pandemií koronaviru pomůže utlumit odolnost spotřeby, kterou podporují vyšší mzdy a fiskální stimuly, jež zvyšují kupní sílu (postupně se ruší poplatek na místní správu a míra zdanění pro první daňovou kategorii klesla ze 14 na 11 %). Pokud budeme vycházet z průzkumu INSEE a budeme předpokládat, že se podaří dostat krizi okolo koronaviru do poloviny roku 2020 pod kontrolu, odhadujeme, že současná úroveň podnikatelského klimatu odpovídá 1% ročnímu růstu HDP (zatímco vláda předpovídala růst HDP ve výši 1,3 %).

O autorovi:
Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.
V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.
Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.
Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:18  Americká ekonomika překvapuje kondicí Research (Česká spořitelna)
Út 11:10  Mírně nepříznivé číslo z eurozóny Research (Česká spořitelna)
Út 11:05  Index podnikatelské nálady Zew se zlepšil nad očekávání trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 11:04  Další mírně příznivé německé číslo Research (Česká spořitelna)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688