TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  26.02.2020 08:51:22

Do Česka týdně zamíří až 84 letů z Itálie. Jaká bezpečnostní opatření byla vůči koronaviru zavedena na letišti v Praze?

Pražské letiště Václava Havla od úterní půlnoci zavedlo bezpečnostní opatření pro lety z Itálie. Cestující prochází speciálními gaty s cíleným screeningem. Zvýšil se tak počet pracovníků, kteří na přílety dohlíží. Letiště také nabízí cestujícím informace a letáky, někteří se jim však vyhýbají.

Nejezděte do Lombardie a Benátska, zvažte cesty do ciziny, vyzval Babiš. Koronavirus se dál šíří Evropou.

Pokud lidé přiletí letadlem na letiště Václava Havla Praha z italské destinace, projdou speciálními gaty v přízemí letiště prstu D na terminálu 2. Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně se také gaty nachází, co nejblíže východu. Tato opatření zavedlo vedení kvůli šíření koronaviru v Itálii.

"Máme lepší přehled o cestujících, kteří k nám přilétají. Můžeme tato místa častěji a důsledněji dezinfikovat. A můžeme také mnohem efektivněji provádět tzv. cílený screening. Cestující z Itálie jsou navíc soustředěni do jednoho místa, nemusí se pohybovat po zbývajících částech letiště," řekl Pacvoň. 

A co je vlastně cílený screening? "Znamená to, že bezpečnostní pracovníci letiště jsou přítomni u těchto příletů, mají věnovat zvýšenou pozornost cestujícím v případě, že by zaznamenali nějakého cestujícího, který má viditelné známky respiračních onemocnění," vysvětlil mluvčí. Zaměstnanci poté cestujícího upozorní, aby navštívil lékařskou službu na letišti a dále vše oznámí bezpečnosti letiště

Pracovníci také předávají cestujícím informace, letáky v pěti jazycích a všude jsou také informační tabule. Díky této kampani se lidé dozví, jak mají poznat příznaky. Pokud je mají, neměli by se vydávat ven z letiště a cestovat po Praze. Někteří cestující však informace a opatření ignorují. Například si od pracovníků neberou letáky.

Provoz mezi Prahou a Itálií je podle Pacvoně velmi hustý. Týdně na letiště dorazí až čtyřiaosmdesát letů, a to z Milána, Říma nebo Benátek. Zatím se u žádného z cestujících příznaky respiračních onemocnění neobjevily. 

"Nicméně zmínil bych jiný případ, ten potvrzuje to, že opatření na letišti skutečně funguje. Včera v ranních hodinách a odpoledních přicestovali cestující z Íránu," doplnil Pacvoň. Zaměstnanci je okamžitě zajistili, doprovodili na lékařskou službu, kontaktovali hygienickou stanici Prahy, která rozhodla z preventivních důvodů, aby byli převezeni do nemocnice Na Bulovce. 

Zatím není jasné, jestli bude letiště zavádět i jiná opatření, jako je například termokamera. Může se i stát, že by speciální gaty byly zavedeny i na přílety z jiných zemí, kde byl koronavirus potvrzen. "Tato opatření jsou na rozhodnutí orgánů veřejného zdraví," vysvětlil mluvčí. Pokyny vydává například hygiena nebo ministerstvo zdravotnictví

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688