Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  26.02.2020 06:26:02

TOP 10 aut pro 2020 dle Consumer Reports - uspěla zejména Toyota, ale také Tesla

Americká nezávislá a nezisková organizace Consumer Reports (dále jen CR) shromažďuje a vyhodnocuje zkušenosti spotřebitelů se širokým spektrem výrobků a zároveň provádí své vlastní testy. Nyní v návaznosti představila v různých kategoriích TOP 10 nejlepších automobilů pro letošní rok 2020. Výsledek měl vzejít z hodnocení stovek současných modelů.

Mezi nejlepší se mohly dostat jen automobily, které jsou standardně vybaveny protikolizním systémem (FCW) a automatickým brzdným systémem (AEB), který má zabránit kolizi s chodci. Body navíc v hodnocení získaly také vozy s varovným systémem před mrtvým bodem. Jak plyne z níže uvedeného, anketu vlastně ovládly asijské automobilky, zejména Toyota. V porovnání s rokem 2019 se již do desítky nedostaly automobily od Ford, Hyundai a BMW. Níže uvádíme základní postřehy z reportu CR, včetně v závorce uvedených cen vozů v USA.

Top Small Car: Toyota Corolla (cena 19 600-25 550 USD)

V kategorii malých vozů zvítězila japonská automobilka, když automobil Corolla disponuje navíc řadou dalších bezpečnostních systémů. Jako např. výstrahou při opuštění jízdního pruhu (LKA) či automatické dálkové světlomety. Nová Corolla má mít oproti předchůdci lepší dynamiku či zvládat lépe zatáčky. Ve své třídě se má také nejlépe vyrovnávat s nerovnostmi vozovky.

Zdroj: consumerreports.org

Small SUV: Subaru Forester (cena 24 495-34 595 USD)

Kategorii malých SUV ovládla konkurenční japonská automobilka Subaru. Forested zapůsobil praktickým designem, vysokou spokojeností majitelů a úsporou paliva.

Zdroj: consumerreports.org

Hybrid: Toyota Prius (cena 24 325-32 500 USD)

Vůz Prius je vlastně nestorem ankety. Již 17krát se dostal do výběru, což se nepodařilo žádnému jinému modelu. CR zmiňuje navzdory složitosti pohonného systému jeho spolehlivost. Zmiňované jsou také designové prvky, jako umístění měřidel na palubní desce, které napomáhají uživateli cítit se „někde jinde“.

Zdroj: consumerreports.org

Midsized Sedan: Subaru Legacy (cena 22 745-35 895 USD)

CR považuje Subaru Legacy za měřítko v dané kategorii. Odlišovat se má nápadně hladkou jízdou a pohonem všech kol v základní výbavě. Zmiňován je taktéž velký vnitřní prostor či přední sedadla s širokou škálou nastavení.

Zdroj: consumerreports.org

Large Sedan: Toyota Avalon (cena 35 875-43 300 USD)

Toyota Avalon má být ve své kategorii daleko před konkurencí, když ty ostatní stojí i o 20 tis. USD více. Avalon dosáhl při testování téměř dokonalého hodnocení pro jízdní komfort a má předpovězenou nejlepší spolehlivost v daném segmentu. Zmiňovaná je také výrazná úspornost hybridní verze, když dané parametry by šlo hledat v mnohem menších autech.

Zdroj: consumerreports.org

Midsized, Three-Row SUV: Kia Telluride (cena 31 890-43 790 USD)

Telluride má být nepopíratelným vůdcem třídy vozů se třemi řadami sedadel. Jeho skóre v silničních testech je vůbec nejvyšší, jaké CR naměřila u vozů testovaných v poslední době. A jak dále uvádí, přesto se jedná o vůz za atraktivní cenu s přesvědčivou kombinací pohodlí, funkčnosti a prostoru.

Zdroj: consumerreports.org

Compact Pickup Truck: Honda Ridgeline (cena 33 900-43520 USD)

Ridgeline má předvádět, jaký může být moderní pick-up, kombinující jedinečný zážitek z jízdy s chytrými a užitečnými funkcemi. Jízdní vlastnosti mají konkurovat velkým sedanům, zmiňována je také tichá kabina.

Zdroj: consumerreports.org

Midsized SUV: Lexus RX (cena 44 150-56 460 USD)

Lexus RX byl průkopníkem středně velkého luxusního crossoveru na konci 90. let a v tomto populárním segmentu dle CR nadále nastavuje standard. Zmiňováno je bohaté vybavení a historicky prokázaná spolehlivost.

Zdroj: consumerreports.org

Sports Car: Toyota Supra (cena 49 999-55 250 USD)

Sporťák Supra se letos triumfálně vrací po 2 dekádách absence. Toto nové dvoumístné sportovní kupé, koprodukované společností BMW, dle CR vyniká vyváženým, ale vzrušujícím výkonem. Vyladěné odpružení má odlišovat vůz od konkurence, včetně BMW Z4.

Zdroj: consumerreports.org

Electric Car: Tesla Model 3 (cena 39 990-56 990 USD)

Dle CR Model 3 dokazuje, že elektrický vůz může být výzvou konvenčním sedanům. Zmiňuje známé tiché zrychlení a to při jakékoliv rychlosti. Vynikající ovladatelnost, rychlé a přesné řízení má pomáhat cítit se jako ve sportovním voze.

Zdroj: consumerreports.org

Musk přikoupil akcie Tesla

Ke společnosti Tesla lze zmínit realizovaný avizovaný krok šéfa firmy. Elon Musk v rámci v polovině února firmou oznámeného navýšení kapitálu koupil přes 13 tis. akcií Tesla (TSLA) za v sekundární nabídce nakonec stanovený kurz 767 USD. Investoval tedy do firemních akcií dalších téměř 10 mil. USD. Vzhledem k tomu, že celkové navýšení kapitálu dosáhlo 2,3 mld. USD, podíl Muska na společnosti přesto vlastně klesl. V současnosti prostřednictvím svého trustu vlastní necelých 34,1 mil akcií Tesla, což vzhledem k navýšení celé emise nyní znamená zhruba 18,5 % podíl. Vezmeme-li v úvahu úterní závěrečnou cenu akcií Tesla cca 800 USD, lze jeho podíl aktuálně ocenit na téměř 27,3 mld. USD (635 mld. ).

Doplnit lze, že svou avizovanou investici 1 mil. USD v rámci navýšení kapitálu realizoval také člen představenstva Larry Ellison, který je znám především coby spoluzakladatel a dlouholetý šéf softwarového giganta Oracle. Ellison coby jeden z nejbohatších mužů planety nyní vlastní přes 3 mil. akcií Tesla v hodnotě více než 2,4 mld. USD.

Výstavba Gigafactory u Berlína může pokračovat

Závěrem ještě možno zmínit, že ekologové u úřadů neuspěli. Příprava/kácení lesních pozemku, kde má z části Gigafactory s pořadovým číslem 4. vyrůst, tak dále pokračuje. Požadavky na zastavení kácení lesa dokud nebude dokončen environmentální audit, totiž soud odmítl. Zatím se tak nic nemění na plánu společnosti, že by první v Evropě vyrobené vozy Tesla Model Y měly začít sjíždět z linky v příštím roce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688