Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.02.2020 10:59:26

Damodaran: Světové akciové trhy 2020

Známý odborník na valuace společností a akcií Aswath Damodaran se na svém populárním blogu nedávno věnoval vývoji rizikové prémie amerického akciového trhu a nyní tak činí u trhů dalších. Není totiž například pochyb o tom, že „investování v jiných zemích sebou nese více rizika, a to z řady důvodů od politiky až po důvody ekonomické.“ Globalizace přitom „tlačí investory a firmy, aby hledali za hranicemi svých domácích trhů“ a „růst leží v těch rizikovějších částech světa“.

Podle Damodarana můžeme faktory ovlivňující rizikovost dané země a trhu, a tudíž i výši jejich rizikové prémie, rozdělit do čtyř základních a vzájemně spolu souvisejících skupin. Ta první závisí na „fázi životního cyklu“. O té se obvykle hovoří v souvislosti s nějakou firmou, ale podle profesora je tento koncept relevantní i na úrovni celých zemí. Platí totiž, že vyspělé země mají obvykle nižší riziko než rozvíjející se ekonomiky.

Druhou skupinu představují faktory politické – „nestabilní politická struktura s sebou nese vyšší celkové riziko“. „Někteří investoři a firmy se domnívají, že autokracie a diktátorské státy nabízejí více stability než demokracie, ale zde je třeba více rozlišovat. Mohou nabízet více krátkodobé stability, ale jsou více vystaveny prudkým a nečekaným změnám,“ píše Damodaran.

Třetí skupina rizik se týká právního prostředí v dané zemi. Je totiž zřejmé, že země, kde tento systém nefunguje či funguje jen omezeně, přináší více rizika než opačné případy.

Poslední skupina rizik souvisí s „ekonomickou strukturou“. Některé země jsou totiž rizikovější proto, že se spoléhají na nějaké odvětví či komoditu, a tudíž jsou značně vystaveny pohybům na jednom nebo několika málo trzích.

Jak riziko dané země a akciového trhu v praxi měřit? Damodaran poukazuje na to, že možných měřítek je řada, počínaje ratingem vládních dluhopisů přes hodnocení Světové banky týkající se kvality státního aparátu až po různé analýzy. Řada investorů podle profesora používá pro odhad rizikové prémie akciového trhu přímo rizikové prémie dluhopisového trhu. On sám ale tyto prémie obligací ještě upravuje podle toho, o kolik je volatilita akciového trhu vyšší než volatilita obligací. Výsledky jeho kalkulací ukazuje následující obrázek:

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana

Podle popsané kalkulace se nyní riziková prémie v USA i Kanadě nachází na 5,2 %, stejně na tom je v Evropě trh německý, dánský, nizozemský, norský a švýcarský. Český akciový trh by měl nést rizikovou prémii ve výši 5,8 %, tedy o 0,6 procentního bodu vyšší než zmíněné trhy. Na druhém konci spektra figurují země jako Argentina s více než 14% rizikovou prémií či Ukrajina s více než 11% prémií akciového trhu.

Damodaran doplňuje, že ve srovnání s rokem 2019 došlo k obecnému poklesu prémií. A upozorňuje na to, že široce rozšířená praxe, podle které je při valuacích dané společnosti přiřazena automaticky prémie podle trhu, na kterém se obchoduje, je „nedůsledná a mylná“. Pokud totiž například nějaká německá společnost vyrábí své produkty zejména v Polsku a prodává je hlavně v Číně, jde z pohledu rizikové prémie o německou společnost jen papírově. Relevantní jsou rizika související s Polskem a Čínou.

Tento rozdíl není relevantní jen pro investory, ale i pro samotné společnosti. Pokud totiž například společnost L’Oréal bude rozhodovat o investicích v Brazílii, měla by při odhadu jejich hodnoty počítat s rizikovou prémií brazilského trhu. Jestliže by investovala v Indii, rozhodující je prémie indická. Otázkou může být, jak postupovat v případě, že výroba a prodej zboží probíhá v jiných zemích tak, jak bylo zmíněno výše. Podle Damodarana je pak nejlepší řídit se tím, co je pro společnost pevně dáno a v čem je naopak flexibilnější. Takže například se společností Aramco by měla být plně spojována prémie pro Saúdskou Arábii, protože své ropné rezervy nemůže přesunout jinam. Ale koncové trhy měnit může.

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688