cnb.cz (ČNB)
Alternativní investice  |  25.02.2020 09:00:00

Stříbrná pětisetkoruna k výročí 100 let od schválení československé ústavy

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci k 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky. Autorem jejího návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Mince nese nominální hodnotu 500 korun a v prodeji bude od středy 26. února 2020.

„My, národ Československý, chtějíce upevniti dokonalou jednotu národa, zavésti spravedlivé řády v republice, zajistiti pokojný rozvoj domoviny československé, prospěti obecnému blahu všech občanů tohoto státu a zabezpečiti požehnání svobody příštím pokolením, přijali jsme ve svém Národním shromáždění dne 29. února 1920 Ústavu pro Československou republiku, jejíž znění následuje,“ stojí v preambuli ústavní listiny Československé republiky, která byla přijata po mnohahodinovém jednání.

Československo se díky ní mělo stát demokratickou republikou, kde byl zdrojem veškeré moci ve státě lid. Ústavní listina zároveň poprvé zakotvila ústavní soud jako výlučnou specializovanou soudní instituci pro kontrolu již vyhlášených a tedy platných zákonů z hlediska jejich souladu s ústavou jakožto normou nejvyšší.

Pětisetkoruna, která toto stoleté výročí připomíná, je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Vydává se ve dvojím provedení. Mincí špičkové (proof) kvality, které se vyznačují vysoce leštěným provedením, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA, bude emitováno 10 600 kusů. V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou vydá ČNB 5 500 kusů mincí.

Autorem mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Jeho návrh vybrala bankovní rada k realizaci na základě doporučení komise pro posuzování návrhů, a to za zajímavé propojení originální knižní vazby československé ústavy z roku 1920 se vstupním portálem Ústavního soudu a dále za krásné provedení středního státního znaku.

Právě střední státní znak dominuje lícní straně mince, kde je doplněn motivem části zmíněné knižní vazby tehdejší ústavy. Do horní části mince je pak umístěn text ČESKÁ REPUBLIKA, pod nímž se nachází nominální hodnota 500 . Značka České mincovny je vyražena při pravém okraji mince.

Na rubové straně pětisetkoruny se částečný motiv originální knižní vazby československé ústavy opakuje. V horní části mince je do něj nicméně zakomponován malý státní znak a ve spodní části pak vstupní portál budovy Ústavního soudu v Brně. Uprostřed rubové strany jsou ve čtyřech řádcích texty ČESKOSLOVENSKÁ ÚSTAVA, ÚSTAVNÍ SOUD a 1920–2020. Vpravo od vstupního portálu jsou umístěny iniciály autora, písmena F a Z.

Nominální hodnota mince 500 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Pětisetkoruna ke 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky je v pořadí třetí letošní pamětní mincí vydávanou Českou národní bankou. Emisní plán ČNB na léta 2016–2020 počítá pro letošní rok ještě se třemi emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5 000 . Příští emisí bude právě zlatá pětitisícikoruna z cyklu Hrady. Tato mince s motivem hradu Bečova nad Teplou bude emitována 26. května 2020.

Petra Vodstrčilová
mluvčí ČNB

Podrobnější informace o technické realizaci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688