Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  24.02.2020 09:06:33

Rozšíření viru do Jižní Koreje a Itálie = přesun do bezpečnějších aktiv

Hlavní akciové trhy po celém světě byly v pátek pod tlakem. Posilovaly naopak „bezpečné přístavy“ zlato či americké státní dluhopisy. Trhy znervózněly zprávy, že se počet nakažených novým virem začal rychle zvyšovat i v Jižní Koreji, což by při pokračující eskalaci byl další šok pro oslabené dodavatelské kanály, omezení výroby v minimálně jedné továrně již oznámil Samsung, na což reagoval nejvýraznějším poklesem technologický sektor i v USA přes 2,5%. O víkendu navíc přišly informace o větším rozšíření viru i v Itálii, jež na severu země okamžitě přistoupila k uzavření školúřadů a dalším omezením. Ze zasedání G20 vyplynuly obavy účastníků o možné vážné dopady epidemie, nicméně žádné konkrétní mezinárodně koordinovaná opatření nebyla dohodnuta.

IMF snížil odhad růstu čínské ekonomiky v roce 2020 z 6% na 5,6%. Trhy nepotěšila ani americká PMI data od IHS, jež ukázala pokles ekonomické aktivity a zejména data v sektoru služeb vzbudila obavy, jelikož byla nejnižší od roku 2013.

Hospodářské výsledky nad očekávání zveřejnil Deere&Co (+7%), jemuž vzrostly tržby o 30% nad očekávání reflektujíc o něco lepší náladu v zemědělském sektoru, snižování nákladů a nižší daněAkcie rostly na historické rekordy. Firma zachovala výhled zisku pro rok 2020 i když varovala ohledně dalšího kvartálu, jež bude zasažen situací v Číně a uzavřením některých výrobních kapacit.

Dnes výsledky zveřejní firma HP, očekává se mírný pokles EPS a také informace od managementu ohledně strategie proti převzetí firmou Xerox, proti němuž je management firmy.

Později v týdnu oznámí výsledky firmy Home Depot, Macy's, Mylan, Best Buy, či Beyond Meat.

Z ekonomických dat bude dopoledne zveřejněn německý Ifo indexjež doplní obrázek k hodnotám ZEW indexu z minulého týdne, jež ukázala nečekaný pokles. U Ifo indexu se očekává prozatím mírné zhoršení oproti lednovým hodnotám.

Evropské akciové futures dnes ráno obchodují v silném poklesu přes 2%, italský akciový trh kvůli situaci s virovou nákazou prozatím ztrácí ke 4%.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688