TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.02.2020 06:19:35

Počasí o víkendu: Na Česko se znovu žene silný vítr, výstraha platí od neděle.

Na Českou republiku se žene další silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu před větrem, který může dosahovat místy až 90 kilometrů v hodině s nárazy kolem 20 metrů za sekundu.

"Očekáváme čerstvý západní, postupně severozápadní vítr s nárazy kolem 20 až 25 m/s," uvedl na webových stránkách ČHMÚ.

Výstraha platí od nedělní jedenácté hodiny pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj. Vítr by zde měl ustávat v pondělí kolem osmé hodiny ráno.

Od nedělních čtrnácti hodin platí výstraha také pro Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královehradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, kraj Vysočina a hlavní město Prahu. Hlavní nebezpečí by zde mělo pominout rovněž v pondělí kolem osmé hodiny ranní.

ČHMÚ doporučuje zajistit okna a dveře a upevnit volně uložené předměty. Zvýšené opatrnosti by měli dbát také řidiči a to nejen před silným větrem, ale také před sněhem a ledovkou na silnicích.

Zároveň meteorologové varují, že v důsledku roztávání sněhu a vydatnějších dešťových a sněhových srážek může dojít během neděle k vzestupu hladin na tocích, které odvodňují horské oblasti.

Jen během pátku vyjížděli hasiči k několika desítkám případů v souvislosti se silným větrem. Jednalo se zejména o odklízení popadaných stromů, spadlých drátů elektrického vedení nebo zajišťování uvolněných plechů na střechách.

 

Vítr během pátku (ČHMÚ)


Od půlnoci jsme zaznamenali na řadě stanic nárazy větru přesahující 70 km/h, nejvyšší náraz byl na Sněžce 135 km/h, následovaly stanice Milešovka (102 km/h), Luční bouda (94 km/h), Javorový vrch (93 km/h), Luká (91 km/h) a Klínovec (90 km/h). Mezi stanicemi ležícími pod 600 m n. m. fouklo kromě Luké nejsilněji na stanicích: Ústí nad Labem-Kočkov (89 km/h), Sedlec (88 km/h), Kuchařovice (87 km/h), Doksany (81 km/h). V Brně Tuřanech byl naměřen náraz 74 km/h a v Praze na Karlově 70 km/h. Během odpoledne už bude vítr slábnout.
Během neděle bude západní proudění nad naším územím znovu zesilovat, a proto byla vydána další výstraha před silným větrem. Západní vítr se bude po přechodu studené fronty měnit na severozápadní a v nárazech bude dosahovat 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Největší pravděpodobnost nárazů nad 20 m/s (70 km/h) je v jihozápadní polovině území, v této oblasti není vyloučeno ani zvýšení stupně nebezpečí na oranžový (vysoký) stupeň.

Numerické modely se v předpovědích rychlostí větru na neděli zatím výrazně liší, podle aktuálních materiálů budeme výstrahu během víkendu upřesňovat. Přiložená mapka ukazuje pravděpodobnost nárazů větru přes 18 m/s od nedělního do pondělního rána (23. 2. 7 SEČ 23. 2. 7 SEČ), v červených oblastech je pravděpodobnost vyšší než 90 %.

V důsledku odtávání sněhové pokrývky a vydatnějších srážek očekáváme během neděle (23. 2.) vzestupy hladin na tocích odvodňujících Jizerské hory, Jeseníky a Šumavu (povodí horní Otavy a Vltavy nad VD Lipno), v průběhu noci z neděle na pondělí může dojít k překročení SPA. Případná výstraha před povodňovými jevy bude na základě aktuálních předpovědí vydána během víkendu.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688