Okénko investora  |  21.02.2020 16:08:21

Naši předci by se divili. Tolik pšenice a řepky nikdy nepěstovali

"Oproti roku 1920 se v loňském roce sklidilo 176krát více řepky a 11krát více pšenice. Naopak ovsa bylo sklizeno 5krát méně a žita 4krát méně. Z toho je patrné, jak se za posledních téměř 100 let výrazně proměnilo zaměření českého zemědělství," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V Loňském roce bylo sklizeno 7 646 148 tun obilovin. Česká produkce obilovin se zaměřovala především na pšenici, která tvořila 63 procent sklizně. Loňská sklizeň předčila rok 2018, kdy bylo sklizeno 6 970 919 tun obilovin. Zaostala však za obdobím let 2014 až 2016, kdy bylo pokaždé sklizeno více než 8 milionů tun obilovin.
 
První data o sklizních obilovin sahají až do roku 1918, kdy vzniklo Československo. Od roku 1920 máme k dispozici úplná data, která odpovídají dnešnímu členění. V roce 1920 bylo sklizeno pouze 2 258 904 tun obilovin, přičemž 30 procent sklizně tvořilo žito, 29 procent zaujímala oves a dalších 21 procent zabíral ječmen. Pšenice tedy bylo pěstováno výrazně méně než dnes.
 
V období první republiky bylo sklizeno nejvíce obilovin v roce 1932. Tehdy úroda obilovin poprvé lehce překročila hranici 5 milionů tun, přičemž pšenice bylo stále sklízeno méně než 1 milion tun. Z období druhé světové války nám záznamy chybí, nicméně první poválečná data naznačují, že za války sklizeň obilovin prudce klesla.
 
 
V roce 1948, kdy proběhl komunistický státní převrat, bylo sklizeno pouze 3 217 279 tun obilovin. Tehdy již ve sklizni začala hrát hlavní roli pšenice. Oproti počátku třicátých let, kdy produkce překonala 5 milionů tun, však byl zaznamenán výrazný pokles v produkci žita a ovsa. Za komunistické éry bylo více než 5 milionů tun obilovin sklizeno až v roce 1969. Rekordu bylo dosaženo v roce 1985, kdy bylo sklizeno 7 884 205 tun obilovin. Tehdy již 52 procent sklizně tvořila pšenice.
 
Absolutního vrcholu v produkci obilovin jsme dosáhli krátce po sametové revoluci v roce 1990. Tehdejší produkce obilovin dosáhla úctyhodných 8 946 879 tun. V produkci dominovala pšenice následovaná ječmenem. Od té doby se produkce obilovin snížila a dominance pšenice vzrostla. Výrazně více se pěstuje kukuřice na zrno. Naopak ječmene, žita a ovsa se pěstuje výrazně méně.
 
Největší nárůst ze všech zemědělských plodin zaznamenala řepka. Její sklizeň se sleduje od roku 1920. Tehdy jí bylo sklizeno 6 569 tun. Až do roku 1976 se řepky nikdy nesklidilo více než 100 tisíc tun. Na konci komunistické éry se sklízelo již více než 300 tisíc tun. Více než 1 milion tun řepky bylo poprvé sklizeno v roce 2007. Absolutního rekordu bylo dosaženo v roce 2018, kdy bylo sklizeno 1 470 769 tun řepky.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

26.02. 08:52  Co tím chtěl básník říci? (Zdeněk Duffek)
23.02. 23:22  Blábol (Martina Tushen)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688