JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  21.02.2020 10:18:00

Ručení u dluhopisů s prospektem

Dluhopisy s prospektem lze vydat i jako tzv. zajištěné dluhopisy. Zajištění dluhopisů může být různé, od nejjednoduššího ručení právnickou a fyzickou osobou, až po zajištění nemovitostí či podílem na společnosti s účastí agenta pro zajištění. Níže uvádíme potřebné informace do prospektu dluhopisů v případě zajištění závazků z dluhopisů formou ručení právnické nebo fyzické osoby. Vycházíme z přílohy 21 Nařízení Komise č. 2019/980 (Nařízení).

Při přípravě emise zajištěných dluhopisů je v prospektu třeba uvést podrobné informace o ručiteli, a to ve stejném rozsahu jako by byl emitentem dluhopisů, ze jejichž splacení ručí. U právnických osob jsou to ve finanční oblasti auditované účetní závěrky a dále zejména informace o majetku a závazcích, investicích, finanční historii, trzích, na kterých působí.

Ručitelem emise může být i fyzická osoba, např. jednatel nebo majitel emitenta. V tomto případě Nařízení vyžaduje informace obdobné jako u právnických osob. K finanční historii ručitele se přikládají daňová přiznání za vyžadovaná účetní období (úřední opisy z FÚ). Další požadované informace jsou informace o případné podnikatelské činnosti fyzické osoby, významném majetku (nemovitosti, podíly na společnostech, movité věci významné hodnoty apod.) a závazcích (hypotéky, půjčky, leasingy apod.), účasti v orgánech obchodních společností, případných střetech zájmů, soudních řízeních nebo významných smlouvách, kde je ručící fyzická osoba smluvní stranou.

Prospekt dluhopisů, jehož součástí je zajištění formou ručení, vyžaduje pro zpracování významně více času než běžný prospekt, jelikož takový prospekt obsahuje vedle podrobných informací o emitentovi stejně podrobné informace o ručiteli. Ze zpracovaných informací by mělo být budoucím vlastníkům dluhopisů zřejmé, zda má ručitel finanční schopnost splatit emisi dluhopisů v případě selhání emitenta.

Všem emitentům dluhopisů s prospektem doporučujeme důkladné zvážení a zkonzultování způsobu zajištění jejich dluhopisových emisí. Ušetří si tím překvapení ohledně času potřebného na zpracování prospektu a ohledně nákladů na finanční audit ručitele a obstarání potřebných informací.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:06  Akcie a dluhopisy za posledních 150 let Patria (Patria Finance)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688