Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  21.02.2020 08:58:49

Jak se bude vyvíjet kurz ropy v roce 2020?

Vývoj ceny ropy je dnes pro mnoho investorů důležitějším faktorem pro směrování globálního růstu než ekonomická data nebo trendy na dluhopisovém a devizovém trhu.

Pokud poptávka po ropě vzroste, ekonomický motor zrychluje. Alespoň se toto tvrzení jeví jako logické. Nemusí to být však vždy pravda.

Cena ropy není ovlivněna pouze vývojem nabídky a poptávky. Prognóza je vždy kompromisem mezi realitou a projekcí, mezi skutečnou poptávkou a spekulacemi. Ropný trh nabízí investorům velké možnosti.

Ropa je již několik desítek let nejpoužívanější surovinou na světě a její cena má velký dopad na světovou ekonomiku. Mnoho investorů zajímá prognóza vývoje ceny ropy na rok 2020.

V následujícím článku rozebereme, jaký můžeme očekávat vývoj u ceny černého zlata pro rok 2020.

Poptávka po ropě stále roste. Roste i nabídka?

Poptávka po ropě roste po celá desetiletí, cena ropy však není na historicky vysoké úrovni. Navíc ne všechny společnosti, aktivní v tomto odvětví, také optimálně těží ze zvýšené poptávky po ropě. Konec konců se investoři stále více zaměřují na udržitelné alternativy a mezitím mnoho výrobců ropy podstatně snížilo své investice do nových ropných polí.

Zásoby ropy však stále rostou a stejně tak produkce. Produkce však často pochází z USA, kde vypukla tzv. břidlicová revoluce. Mnoho tradičních investic jinde na světě bylo odloženo kvůli nárůstu břidlicové ropy a investice do fosilní ropy jsou také v sázce kvůli přísnějším politikám v oblasti klimatu.

Co v posledních letech ovlivnilo cenu ropy?

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) je přesvědčena, že v následujících letech bude zachován hospodářský růst a poptávka po ropě. Poukazují však také na to, že na trhu nyní existuje spousta dalších dodávek, když americká produkce ropy rychle roste. Břidlicová ropa se zde získává hlavně z půdy. Břidlicová revoluce byla zahájena v roce 2014 prudkým růstem cen ropy.

Tato forma těžby ropy byla tehdy zisková, navzdory vysokým výrobním nákladům. Poté, co bylo výhodné těžit ropu z břidlicové horniny, na trh vstoupilo mnoho nových ropných společností, což znepokojilo státy z Blízkého východu, které odpověděly otočením kohoutků na plné.

Produkce břidlicové ropy stojí více peněz než produkce ropy na Středním východě. Výsledkem byl pokles cen ropy z přibližně 110 USD za barel na 30 USD za barel na začátku roku 2016.

Tímto způsobem OPEC doufal, že zničí producenty břidlicové ropy, což se však nepovedlo. Producenti břidlicové ropy vyvinuli levnější a efektivnější postupy těžby a nyní dokážou ziskově fungovat i při nižší ceně ropy. Pro tuto formu extrakce ropy je typické, že produkce může být rychle zvýšena.

Producenti břidlicové ropy mohou proto rychle reagovat na rostoucí / klesající ceny, přestože se často jedná o relativně malé společnosti. Amerika již vyprodukuje více než 12 milionů barelů ropy denně, což je úroveň, která nebyla pozorována od počátku sedmdesátých let. Podle IEA produkce nadále výrazně roste a USA nedávno překonaly těžbu ropy v Saúdské Arábii a Rusku.

Může se cena ropy vrátit zpět na 100 USD za barel?

Jak bylo uvedeno výše, nárůst produkce břidlicové ropy je jedním z důvodů, proč cena ropy od roku 2014 tolik klesla. Konečná cena producentů z břidlic krátce klesla na přibližně 30 USD za barel, ale v současné době se obchoduje kolem 50 USD za barel. Na rozdíl od hlubinné ropy lze produkci břidlicové ropy rychle zvýšit, když cena ropy stoupne.

Výsledkem je, že cena ropy již nemůže snadno stoupnout na vyšší úroveň. I mírný růst ceny ropy proto rychle povede k větší nabídce na trhu. Břidlicová pole se jinak liší od běžných ropných polí. Docházejí rychleji, a proto je zapotřebí více investic k alokaci nových ložisek a k udržení výroby.

I přes klesající náklady IEA díky novým technikám těžby nepředpokládá nové investice mimo USA, které jsou však nutné, aby byl udržen krok s rostoucí poptávkou po roce 2020. Obrázek níže ukazuje, že poptávka po ropě pravděpodobně poroste až do roku 2025 a obecně se dlouhodobě drží na vysoké úrovni.

Poptávka pak bude postupně klesat, ale rychlost poklesu bude vysoce závislá na vzniku alternativních zdrojů energie. Pokud však nedojde k novým investicím, pokles bude o to rychlejší.

Obrázek níže také ukazuje, že stávající produkce ropy může letos dosáhnout vrcholu. Z grafu je patrné, že v nadcházejících desetiletích budou zapotřebí velké investice k uspokojení sílící poptávky. Jakmile budou znovu objevena nová ropná ložiska, produkce se opět přirozeně zvýší a výrobní vrchol může vyšplhat i výše než letos.

Očekává se, že u nových ložisek a (zatím) schválených projektů bude nabídka vrcholu kolem roku 2030.

Vliv členů OPEC

OPEC se naproti tomu snaží omezit výrobu, aby udržel cenu ropy na rozumné úrovni. Důvodem je, že většina těchto zemí těží z poněkud vyšší, ale alespoň stabilní ceny ropy. Podle OPEC by měl ropný průmysl v příštích 20 letech investovat více než 11 000 miliard USD. Pokud tak producenti ropy neučiní, bude na trhu nedostatečná nabídka.

Producenti břidlicové ropy v posledních letech v zásadě investovali dost kapitálu, aby pokryli stále rostoucí poptávku. OPEC také uvádí, že poptávka stále roste navzdory nárůstu elektrických automobilů. OPEC píše, že zejména obrovské rozšíření letecké dopravy vede k větší poptávce po ropě, kterou nemůže zredukovat ani nárůst alternativních zdrojů energie.

Od nízké ceny ropy v roce 2016 se OPEC snaží stimulovat nárůst ropného trendu. Toho chtějí dosáhnout dohodou o výrobních omezeních mezi členy OPEC. Nicméně ne všechny státy tyto dohody dodržují – například Írán a Irák. Na druhé straně USA a další země nadále produkují stále více ropy, což způsobuje, že cena ropy je i přes snahu členů OPEC po určitou dobu v rovnováze a pohybuje se mezi 45 a 75 USD za barel.

Jak se kurz ropy vyvíjel v minulosti?

Kurz ropy se mezi lety 1985 a 2004 pohyboval mezi 12 a 35 USD. Poté, co se cena ropy v roce 2004 prudce zvýšila nad 35 USD, začala cena prudce stoupat. V roce 2008 dosáhla cena ropy 140 USD za barel.

Během finanční krize cena klesla na zhruba 40 USD za barel. Brzy poté následovalo zotavení na více než 100 USD za barel a cena ropy stagnovala kolem této úrovně až do poloviny roku 2014.

Obrovská produkce břidlicové ropy způsobila pokles na přibližně 30 USD za barel. V posledních letech se cena ropy na burze postupně snižovala v důsledku výrobních omezení OPEC.

Jaký bude vývoj ceny ropy v roce 2020?

Odhadnout cenový vývoj je v případě ropy velmi obtížné. Hodnota ropy závisí na enormním počtu faktorů v ekonomice a vývoji v tomto odvětví. Cenu ropy ovlivňují také geopolitické vlivy. Zatím jsme probírali zejména očekávání vývoje nabídky a poptávky. Nicméně geopolitický vývoj je neméně důležitý faktor, pokud se jedná o cenu ropy.

Mezinárodní námořní organizace (IMO) zavedla od 1. ledna 2020 nový zákon. IMO je organizace OSN, která se zabývá přepravou po celém světě. Ta požaduje snížení emisí v mezinárodních vodách. Námořní odvětví bude muset snížit emise síry o více než 80 % přechodem na paliva s nižším obsahem síry. Předpisy IMO v roce 2020 tak způsobí drastické snížení obsahu síry v ropě.

Námořní odvětví je odpovědné za polovinu světové poptávky po topném oleji, který se vyrábí z ropy. Předpisy IMO značně ovlivní ceny a dostupnost paliv, kterých se tyto předpisy týkají. Očekává se, že náklady na námořní nákladní dopravu vzrostou, protože námořní odvětví používá dražší paliva, což má dalekosáhlé důsledky pro globální ekonomiku.

Rostoucí poptávka po alternativních zdrojích energie povede k rostoucímu cenovému tlaku na paliva, jako je nafta, ale také například na ceny letenek.

Nepokoje na Blízkém východě a strach z koronaviru

Napětí na Středním východě má často krátkodobý dopad na ceny ropy. Například na začátku roku 2020 jsme viděli ostré výkyvy poté, co Spojené státy a Írán hrozily, že spolu budou válčit. V loňském roce došlo také v Saúdské Arábii k útoku na ropná zařízení Saudi Aramco. Tyto druhy konfliktů vyvolaly v nedávné době značný cenový tlak. Možná tyto konflikty v roce 2020 opět způsobí krátkodobé výkyvy.

V posledních týdnech klesla cena ropy kvůli tzv. koronaviru. Poptávka u Číny klesla o necelých 20 %, protože země uzavřela několik milionů měst. Velmi velká města se stala vylidněnými.

Protože je Čína jedním z největších spotřebitelů ropy, má to přímý dopad na cenu této komodity. OPEC zvažuje snížení výroby, aby obnovila rovnováhu na trhu. Členové organizace zemí vyvážejících ropu budou o tomto faktoru v nejbližších dnech či týdnech jistě jednat.


Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688