muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  20.02.2020 00:00:00

Brno: Absolventům MUNI roste nástupní mzda i šance získat práci

Absolventi Masarykovy univerzity nachází první práci typicky v Brně, v drtivé většině případů je ve vystudovaném oboru a mají ji zajištěnou už v době státnic.

Hrubá nástupní mzda čerstvých absolventů magisterského studia na Masarykově univerzitě meziročně stoupla o osm procent na 34 900 korun. Ukázal to průzkum za rok 2019, který si škola pravidelně zpracovává. Vyplývá z něj i to, že 60 procent absolventů první práci nachází v Brně a že většina ji má zajištěnou už v době kolem závěrečných státních zkoušek.

Právě nárůst absolventů, kteří mají už v době státnic zaměstnání, nebo do něj v brzké době nastoupí, se projevuje v posledních osmi letech. Ze 49 procent v roce 2012 hodnota stoupla na téměř 64 procent v roce 2019. Je to způsobené jednak nedostatkem lidí na trhu práce a jednak tím, že v posledních letech je stále běžnější, že studenti pracují už v průběhu studia (v posledním ročníku pravidelně pracovalo 44 procent čerstvým absolventů). Téměř 86 procent jich přitom podle průzkumu nachází uplatnění ve vystudovaném oboru. 

Za silné stránky studia na MUNI označují absolventi zejména prestiž školy, nabídku studijních programů, vybavení knihoven nebo kvalitu vyučujících. Na studiu nejpozitivněji hodnotí, že jim dalo samostatnost, schopnost orientovat se v informacích a odborné teoretické znalosti. Zároveň je 9 z 10 dotazovaných spokojeno s tím, co jim Masarykova univerzita dala do života.

Loňským průzkumem bylo osloveno 2733 absolventů dlouhého a navazujícího magisterského studia v prezenční formě, kteří absolvovali na MUNI v roce 2019, údaje vyplnilo 44 procent dotázaných. Masarykova univerzita dělá mezi absolventy pravidelně dva průzkumy. Od roku 1994 škola každoročně provádí průzkum mezi čerstvými absolventy magisterského studia, od roku 1996 se jednou za dva roky dotazuje absolventů magisterského studia, kteří už jeden až dva roky působí v praxi. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688