Lukáš Jankovský (Zlaťáky)
Okénko investora  |  20.02.2020 09:39:51

Zlato prorazilo hranici 1 600 USD za unci. V eurech je nejdražší v historii

Koronavirus rozkolísal druhou největší světovou ekonomiku. Hrozba splasknutí čínské bubliny žene cenu zlata na rekordní hodnoty. V letošním roce je to již podruhé, co se zlato přehouplo nad 1 600 USD za unci. První výrazný růst způsobila potyčka mezi USA a Íránem na začátku roku. Tentokrát si však zlato svou novou pozici drží podstatně pevněji.

Rekordně slabé euro již v lednu poslalo cenu zlata nad hranici 1 400 EUR za unci. Dnes stojí unce v přepočtu na české koruny přes 37 200 . To je více, než v roce 2011, kdy vrcholila zatím poslední krize. O dalším vývoji napoví tvrdá data a výhledy velkých světových firem a rovněž statistiky z největších ekonomik dotčených aktuálním děním (USA, Číny, Německa a eurozóny).

Koronavirus se během pár týdnů stal globální hrozbou. Počet obětí podle agentury Reuters přesáhl v pevninské Číně hranici 2 000, nakažených je přes 74 000. Úmrtnost je podle nové studie čínských vědců 2,3 procenta. To je výrazně méně než u předchozí epidemie SARS z let 2002 a 2003. Pro představu, tento blízký příbuzný dnešní infekce způsobil celosvětově škody za zhruba 50 miliard dolarů. To v kontextu celosvětového HDP, které činí odhadem 86 bilionů USD (po přepočtu na české koruny neuvěřitelné 2 biliardy korun), působí opravdu zanedbatelně.

Proč je tedy koronavirus jedním z nejsilnějších prorůstových faktorů pro zlato, ale i pro jiná aktiva považovaná za „bezpečné přístavy“ v době recesí? Důvod je prostý, dnes je situace jiná než před sedmnácti lety. Světové trhy již delší dobu čekají, kdy recese přijde a co bude jejím spouštěčem. V Číně se dnes kvůli protiepidemickým opatřením nezavírají jen továrny. Zavírají se i lidé do karantény, a to jak nedobrovolně (v oblasti, kde platí karanténa), tak dobrovolně (v oblasti mimo ni). Čínské továrny nefungují, nedodávají svým zahraničním odběratelům a tím brzdí nebo zavírají další továrny, které bez součástek nejsou schopny vyrábět. Lidé zavření doma méně nakupují a odbyt čínským i západním firmám klesá.

Minulý rok byl pro zlato velmi silný. Díky hrozbě uvalení cel na čínské zboží rostla cena žlutého kovu až za hranici 1 500 USD za unci. Náznaky dohody mezi USA a Čínou utlumily na podzim zájem o zlato jen minimálně. Prorůstové faktory nezmizely a investoři zůstali ve střehu. Pravdou je, že obchodní válka dvou největších ekonomik světa byla jen jedním z potenciálních možných scénářů, jak se může světová ekonomika zadrhnout a dostat se do recese. A investorům jde především o to, jak během recese uchránit majetky. Zlato se zdá být jednou z vhodných cest.

Lukáš Jankovský

Lukáš Jankovský vystudoval německé oddělení Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Po maturitě se vydal sbírat zkušenosti do Švýcarska. Studium bankovnictví na švýcarské Universität St. Gallen z finančních důvodů nedokončil. Švýcarsko ho přesto významně ovlivnilo. V rámci studia absolvoval praktikum v Basileji u banky UBS v oddělení zlato – drahé kovy – numismatika. Tato zkušenost položila základy jeho budoucí profesní dráhy.

V roce 2007 se stal spolumajitelem tehdy vznikající společnosti Zlaťáky. On-line trh s investičním zlatem a stříbrem v Česku prakticky neexistoval. Díky zahraniční zkušenosti měl Lukáš obzory otevřené. Společnost Zlaťáky se během jeho působení vypracovala v největšího retailového obchodníka s drahými investičními kovy v Česku s miliardovým obratem, e-shopem, pěti kamennými prodejnami a dceřinkou na Slovensku.



Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má čtyři kamenné prodejny, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop a kamennou prodejnu v Bratislavě. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688