TNBiz (TN.cz)
Kurzy měn  |  19.02.2020 16:42:39

Takhle levné euro dlouho nebylo. Už nyní můžete ušetřit na letní dovolené


Koruna již druhý týden nečekaně posiluje, ve směnárnách tak můžete momentálně eura nakoupit za cenu těsně pod hranicí 25 korun za euro. Vyplatí se zásobit na letní dovolenou již nyní, nebo může být kurz časem ještě výhodnější?

V pátek koruna posílila až na 24,77 za euro, což je její nejsilnější úroveň vůči jednotné evropské měně od 18. října 2012. Taková hodnota je velmi nečekaná, koruna posílila navzdory horšímu než očekávanému výkonu české ekonomiky za loňský rok. Ignorovat byste tento fakt neměli, pokud letos plánujete dovolenou v zahraničí nebo se chystáte na výhodné nákupy zboží ze zahraničních e-shopů.

Podívejte se také: zajezdy.cz/dovolena - výběr dovolené od více jak stovky ověřených CK.

Hotovost na dovolenou? Jděte do toho

"Koruna už příliš neposílí, takže právě teď je velmi vhodné doba k jejímu rozměnění. Na začátku letních prázdnin by měl být kurz na úrovni 25,20 koruny za euro, zatímco nyní je 24,95," předpokládá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. Máte-li volné peníze, pořídit si valuty na letní dovolenou je ideální právě teď.

Zaplatit hned se vyplatí

Ušetřit na letní dovolené můžete nejen díky nakoupené hotovosti. Pokud si letní volno rádi plánujete sami, může se již nyní vyplatit objednat ubytování, letenky nebo jízdenky po zahraniční destinaci. Dobře si ale zkontrolujte, zda se částka odečítá již nyní za stávající kurz, nebo si ji služba pouze zablokuje, ale reálně si peníze strhne až v okamžiku, kdy na ubytování dorazíte, a to podle aktuálně platného kurzu. Je-li na výběr, volte platbu v korunách a hned teď.

Jste na horách? Plaťte v korunách

Zimní sezona vrcholí, a pokud si ji právě vy užíváte například v Rakousku, Itálii, nebo ve Francii, ušetřit můžete při platbě kartou. "Při platbě v zahraničí platební kartou se nyní vyplatí volit jako měnu korunu, protože je stále poměrně silná," doporučuje ekonom. Nebude to ale platit zřejmě dlouho, již v dalších měsících koruna zřejmě opět oslabí a pak budou platby v lokální měně zřejmě výhodnější.

 

Míříte do USA? Raději ještě počkejte

Výhodný kurz platí pro směnu eur, nic ale neuspěchejte, pokud vaše letošní dovolenkové plány míří do destinací, kde se platí americkými dolary. "Se směnou dolaru není třeba tolik pospíchat. Na začátku letních prázdnin vyjde na 22,60, zatímco nyní stojí 23,10 koruny," radí Lukáš Kovanda.

Ušetřete balík na nákupech

Plánujete si pořídit nový mobil nebo počítač a rádi nakupujete výhodněji v zahraničí? I na to je právě nyní ideální příležitost. "Nákupy v e-shopech, v nichž se platí eurem, se vyplatí," radí Kovanda. Odborníci se navíc obávají, že v průběhu letošního roku vlivem koronaviru a omezení výroby v Číně pocítí řada světových firem citelnou finanční ztrátu. Na výrobě právě v této zemi jsou závislé mnohé globální módní, elektronické nebo automobilové giganty, a aby dorovnaly výslednou roční ztrátu, zřejmě letos nepřijdou se zásadními slevami, typickými pro letní výprodeje, black friday nebo předvánoční slevy. Silná koruna vám může poskytnout mnohem spolehlivější úsporu.

Obnovte si šatník

"Proti čínské měně koruna za poslední rok také posílila a nachází se blízko své nejsilnější úrovně od roku 2014," doplňuje ekonom. Proto se momentálně vyplatí nakupovat také v čínských e-shopech, odkud si Češi s oblibou objednávají zejména oblečení, módní doplňky a dekorace do bytu. Nemusíte mít přitom obavy, že by vám z Číny dorazil s objednaným zbožím i nebezpečný koronavirus, na balíku nemá tak dlouho šanci přežít.

 

Za dolary až později

Naopak s objednávkou ze Spojených států raději počkejte. "V dolarech se nákupy v e-shopech nyní zase tolik nevyplácí. Dolar v dalších měsících proti koruně spíše oslabí," domnívá se Lukáš Kovanda. Pokud nepospícháte, s nákupy z amerických e-shopů ještě vydržte.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.02. 17:27  EUR a USD (Přemek)
19.02. 17:24  rady (Founak)

Poslední zprávy z rubriky Kurzy měn:

St 14:28  Kurzovní lístek ČNB na středu 24.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 23.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Po 14:28  Kurzovní lístek ČNB na pondělí 22.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Pá 14:21  Kurzovní lístek ČNB na pátek 19.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
18.04.2024  Kurzovní lístek ČNB na čtvrtek 18.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688