Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  18.02.2020 14:19:01

Diagnóza Čínské centrální banky je vážná

 

Čínská centrální banka lavíruje na ostří nože; musí udržet monetární politiku v přijatelných mantinelech, současně však musí vyhlazovat výpadky trhu dodatečnou likviditou.

Čínská centrální banka (PBoC) bude tento rok stát před výzvou; musí praktikovat racionální obezřetnou měnovou politiku, ale s výraznou flexibilitou, protože vnitrostátní, i mezinárodní situace vyžadují zajištění přiměřeně likvidity na čínském trhu. Je zřejmé, že velmi problematický čínský finanční sektor projde zátěžovou zkouškou, a to bez ohledu na to, je-li hlavním akcionářem stát, nebo privátní subjekty.

Čína přislíbila více fiskálních pobídek, aby podnítila hospodářský růst uprostřed ohniska COVID-19. Bloomberg v pondělí informoval, že ministr financí Liu Kun v neděli napsal článek pro Qiushi (prestižní magazín vládnoucí strany), v němž deklaroval ochotu a schopnost fiskálních i legislativních stimulů pro sektory zasažené a postižené dopadem COVID-19

Čínská centrální banka v pondělí umístila na trh likviditu ve výši 200 mld. CNY (28,6 mld. USD) prostřednictvím jednoleté operace střednědobých půjček (MLF) a likviditu ve výši 100 miliard CNY (14,3 mld. USD) prostřednictvím sedmidenních reverzních repo operací. PBoC současně snížila jednoletou sazbu MLF o 10 bp na 3,15 procenta z 3,25 procenta v předchozí operaci 15. ledna, zatímco úrokovou sazbu na 7denní reverzní repo operacích ponechala nezměněnou na 2,40 procenta, protože tuto sazbu snížila z 2,50 procenta 3. února.

Výzvou pro čínskou vládu je dichotomie, kdy na jedné straně musí, minimálně na deklaratorní úrovni, udržet lidi v bezpečí, což de facto znamená v separaci jejich bytů, na druhé straně také musí zajistit běh a obnovení klíčových odvětví ekonomiky a produkce. Státní podniky se postupně vracejí k plné produkci, alespoň v regionech, které nejsou virovou nákazou zasaženy tak výrazně. Nicméně škody, které nelze zvrátit, ať již jde o nucené uzavření továren, nebo zákaz letů, či exportu zboží a služeb se výrazně podepíší na čínské, ale nejen, ekonomice a jejím růstu.

Čína deklarovala své pevné přesvědčení, že do dubna dostane pod kontrolu ohnisko koronaviru. Tisková agentura Xinhua v pondělí odpoledne informovala, že Čína zvažuje odložení výročních zasedání NPC a CPPCC, které mají být zahájeny 3. března a 5. března, v souvislosti s obavami týkajícími se zdravotních rizik.

Již dříve však noviny SCMP informovaly, že Čína a Japonsko se v sobotu dohodly na pokračování příprav na státní návštěvu čínského prezidenta Xi Jinpinga, která by měla proběhnout v dubnu. Podle deníku SCMP v Hongkongu odcestuje Yang Jiechi, nejvyšší čínský představitel zahraniční politiky, do Japonska koncem tohoto měsíce, aby vypracoval načasování cesty Xi.

Analytici očekávají, že čínská centrální banka ve čtvrtek 20. února znovu sníží jednoroční výpůjční sazby (LPR) o 10bp.


Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

28.02. 11:00  Omyl (Přemek)
18.02. 15:38  Tak je to už i v Čechách (Martin Liberec)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688