Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  17.02.2020 16:43:07, aktualizováno 22.02.2020 09:04:46

Avast - Prodej, cíl 128 Kč - příliš mnoho problémů v krátké době


Erste Group v novém ocenění Avastu snížila doporučení na „redukovat“ z „akumulovat“ s 12měsíční cílovou cenou 128 na akcii (předtím 126 ).

Uzavření data analytické firmy Jumpshot podle analytiků Erste odstraňuje růstový element, negativní dopad do ocenění by však nad druhé straně měl být kompenzován lepším než očekávaným hospodařením za druhou polovinu roku 2019 a rovněž nižšími WACC pro terminální hodnotu. Titul se nyní obchoduje na úrovni asi 6% výnosu volného cash flow, což se vzhledem k nedávným problémům nejeví jako výhodná koupě.

Erste pro letošní a příští rok očekává růst tržeb v souladu s konsenzem na úrovni středních jednotek procent. Nařčení z prodeje klientských dat by dle odhadů Erste nemělo být spojeno se zvýšenými výdaji na právní záležitosti, jelikož Avast sbíral data od klientů v souladu s GDPR a ostatními regulacemi. Mimo okamžité finanční dopady, souvisejícími s ukončením aktivit Jumpshotu a související výpadek tržeb, je rizikem potenciální dlouhodobější dopad na reputaci firmy.
Podle analytiků Erste by tedy bylo vhodné vyčkat, zda bude mít kauza ohledně Jumpshotu výraznější dopad v situaci, kdy jsou k dispozici srovnatelné alternativy bezplatných antivirů jako je Kaspersky či Bitdefender, zvyšuje se kvalita Windows Defenderu a Norton se plánuje soustředit čistě na spotřebitelský segment.

K pomalejšímu roku 2020 by měl přispět i nedávný hackerský útok, jež zpomalil vydání nových produktů.
Potenciálními růstovými impulsy by mohla být pokračující úspěšná lokalizace, růst v segmentu Internetu věcí, oživení v segmentu mobilních operátorů, potenciální M&A díky silnému FCF, či možnost převzetí samotné firmy.


Změny v odhadech

Erste upravila odhady o dopady související s uzavřením Jumpshotu. Došlo rovněž k úpravě odhadů na základě vyšších prognózovaných tržeb a marží ve druhé polovině roku 2019 díky silnému jádrovému segmentu stolních počítačů, zatímco segmenty operátorů a SMB byly pravděpodobně stále pomalejší.

Odhady byly rovněž upraveny o nové prognózy prodejů PC v roce 2020 od společnosti Gartner, jež by měly klesnout o 4% (po 0,5% růstu v roce 2019 v důsledku migrací uživatelů na Windows 10). Erste nyní očekává negativní CAGR na úrovni 2,3%, což je mírně horší, než předchozích 1,9%.

Do odhadů také vstupuje vyšší počet akcií v důsledku rychlé realizace pre-IPO opčního programu v loňském roce. V roce 2020 Erste očekává další 2,8% nových akcií a v dalších letech 0,5%.

Celkově analytici Erste snížili tržby, upravenou EBITDU a EPS o 4-5% v důsledku: 1. uzavření Jumpshotu, 2. pomalejšímu růstu bez této firmy, 3. očekávání o něco nižší klientské základny.

Analytici také podotýkají, že CEO Avastu se vzdal svého základního platu a jeho odměňování je navázáno na dlouhodobý akciový odměňovací plán, jež mimo jiné, zahrnuje podmínku alespoň 7% CAGR růstu tržeb v letech 2018-2021 pro jeho aktivaci. Ředitel firmy by tedy měl být motivován, aby podporoval cenu akcií.

DCF ocenění

Ocenění modelem DCF implikuje 12měsíční cílovou cenu 128 /akcii, přičemž pracuje s růstem tržeb 5,2% CAGR mezi roky 2019-2024. Pomalým růstem EBITDA marže - v důsledku nižšího podílu nízko maržového SMB segmentu a příznivému vlivu provozní páky. Snížení WACC v terminální hodnotě z 10,6% na 9,3% v důsledku vyššího podílu cizího kapitálu, reflektujíc dolní hranici cíle firmy na poměr čistého dluhu/EBITDA na úrovni 1,5x.


Důležitá upozornění

Obecně

Tento dokument je považován za doplňkový zdroj informací našich klientů a není nabídkou ani propagací nákupu či prodeje investičních nástrojů. Je založen na nejlepších informačních zdrojích dostupných v době tisku. Použité informační zdroje jsou všeobecně považované za spolehlivé, avšak společnost Česká spořitelna, a.s. IČ 45244782, sídlem Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ 14000, sp. zn.: B 1171 vedená u Městského soudu v Praze (dále jen „Česká spořitelna“ či „ČS“) neručí za správnost a úplnost uvedených informací. Názory, prognózy a odhady v materiálu prezentované odrážejí naše nejlepší znalosti ke dni vydání publikace a mohou se změnit bez udání důvodu. Publikace neprošla jazykovou úpravou. Správním úřadem vykonávajícím dozor nad Českou spořitelnou je Česká národní banka.
Poctivá prezentace doporučení

Emitenti analyzovaných investičních nástrojů nebyli před rozšířením této analýzy seznámeni s jejím obsahem a analýza nebyla na základě jejich pokynů nijak upravována. Analýza je tvořena na základě standardních finančních a ekonometrických modelů. V případě akciových doporučení se jedná zejména o různé varianty metody diskontování budoucích cash flows a metodu čisté hodnoty aktiv společnosti. V případě dluhopisů a měn jsou standardními metodami otevřené DSGE modely, které vycházejí z prací Christiano-Eichenbaum-Evans, Smets-Wouters nebo g3 ČNB. Další informace o dlouhodobější historické výkonnosti jednotlivých investičních nástrojů nebo finančních indexů naleznete zde: www.investicnicentrum.cz/px. Údaje o ceně vyjádřené v tomto materiálu jsou hrubými údaji, to znamená, že do nich není započítán případný vliv odměn za zprostředkování nebo jiných poplatků souvisejících přímo s daným obchodem.

Stupeň investičního doporučení u akciových titulů

Cílové ceny pro 12měsíční horizont akcií odrážejí férovou hodnotu akcií, při jejímž stanovení jsou brány v potaz fundamentální faktory a další informace relevantní pro cenu akcie. Všechna slovní doporučení vychází z fundamentální hodnoty cenných papírů a neodrážejí relativní výkonnost akcie vůči jiným regionálním titulům. Slovní doporučení odrážejí vztah mezi cílovou cenou a cenou akcie při určení cílové ceny, tj. vydáním příslušné podnikové analýzy. V závorkách jsou uvedeny příslušné číselné hodnoty: kupovat (cílová cena 20% nad cenou akcie), akumulovat (10% až 20% nad), držet (0% až 10% nad), redukovat (cílová cena leží v pásmu -10% až 0% vzhledem k ceně akcie při určení cílové ceny) a prodávat (pod -10%).

Rizika

Minulý výkon investičních nástrojů nezaručuje srovnatelný budoucí výkon. Různé investiční nástroje a investice s sebou nesou různý stupeň investičního rizika. Hodnota investice může stoupat i klesat a není zaručena návratnost původní částky. Česká spořitelna nepřebírá odpovědnost za případné ztráty způsobené přímo či nepřímo využitím informací v tomto dokumentu.
Prognózovaná hodnota investičního nástroje nebo jeho cílová cena může být ohrožena různými typy rizik. Mezi ně patří například rizika související s nabídkou a poptávkou po daném investičním nástroji, rizika konkurence, cen vstupů či riziko tržních kolísání. Prognózovaná hodnota investičního nástroje nebo jeho cílová cena vychází z předpokladů uvedených v analýze. Jiný než očekávaný vývoj těchto předpokladů představuje rovněž klíčové riziko. Ne všechny investice jsou vhodné pro každého investora, proto by investor měl každé své investiční rozhodnutí zkonzultovat se svým investičním poradcem. V případě údajů o ceně, které jsou vyjádřeny v EUR, USD nebo jiné cizí měně, může výnos kolísat i v důsledku výkyvů měnového kurzu vůči CZK.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)

Přečtěte si také:

03.06.2021Krátké zprávy z ČR: Avast; O2 Research (Česká spořitelna)
20.04.2021Krátké zprávy: Avast Research (Česká spořitelna)
15.04.2021Krátké zprávy: MMB; Avast Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688