Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.02.2020 09:17:41

Indikátory důvěry zasáhne koronavirus (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Z hlediska dat nás čeká poklidnější týden. V eurozóně se dozvíme, jak se na indikátorech důvěry podepsal koronavirus. Čekáme jejich mírné zhoršení, žádná tragédie by to ale být neměla. Americká data z trhu nemovitostí v lednu z části zkorigují své výrazné prosincové růsty. I tak ale ukáží, že se situace na trhu nemovitostí zlepšuje. Regionální ekonomiky se budou vzpamatovávat z nečekaně rychlého růstu inflace.

Data z amerického trhu nemovitostí čeká korekce

Snižování úrokových sazeb v loňském roce americké ekonomice prospělo. Příznivě se odrazilo na trhu nemovitostí i v náladě spotřebitelů. Tento týden zveřejněná data z trhu nemovitostí by toho měla být dalším důkazem. Mimořádně teplé počasí v prosinci vedlo k raketovému růstu počtu nově zahájených staveb (o 17 % m/m). Lednová statistika podle našeho odhadu sice ukáže pokles o 13 %, prosincové zisky tím však zcela nevymaže. Lednový pokles tak nelze brát jako signál zhoršení na trhu nemovitostí, ale pouze jako korekci prosincového růstu. Podobný osud postihne i statistiku lednových probíhajících prodejů nemovitostí, která bude zveřejněna v pátek.

V eurozóně se tento týden dozvíme, jak na indikátory důvěry dopadl koronavirus. Německý ZEW index podle našeho odhadu poklesne, stejně tak důvěra spotřebitelů v eurozóně. Lednový kompozitní PMI index bude podle našeho odhadu stagnovat na úrovni 51,3 bodu, což by bylo konzistentní s růstem HDP eurozóny v Q1 o 0,2 % q/q. Od zveřejněných dat tedy společná evropská měna tento týden mnoho podpory nezíská.

Domácí kalendář toho tento týden mnoho zajímavého nenabídne. Kurz koruny tak bude vstřebávat páteční data, především inflaci, která vystřelila nad toleranční pásmo ČNB. Nad tím se bude zřejmě držet i v následujících několika měsících. Přesto současné úrovně kurzu koruny považujeme za nadhodnocené. Inflace se od května začne poměrně rychle vracet k inflačnímu cíli ČNB, vývoj v globální ekonomice toho mnoho pozitivního nabízet nebude, takže očekáváme postupný návrat kurzu nad hladinu 25,00 CZK/EUR.

Česká inflace nejvýše od roku 2012

Z minulého týdne byl nejzajímavější jeho závěr. Německá ekonomika ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala. V meziročním srovnání dosáhla dynamika jejího růstu 0,3 %. V mezikvartálním srovnání stagnovala i ekonomika eurozóny. Kurzu eura to ale mnoho optimismu do žil nevlilo. V průběhu celého týdne měla společná evropská měna spíše tendenci ztrácet a ani závěr týdne nebyl v tomto ohledu výjimkou.

Naopak česká koruna si na závěr týdne střihla nový rekord. Hned po zveřejnění inflačních čísel a zápisu z posledního zasedání České národní banky posílila na nové maximum na úrovni 24,77 CZK/EUR. Svoji nově vydobytou pozici si ale neudržela a v průběhu pátečního obchodování oslabila zpět k úrovním okolo 24,87 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem tak skončila víceméně beze změny. Lednová inflace překvapila výrazným růstem. Spotřebitelské ceny na začátku roku vzrostly v průměru o 1,5 % m/m, přičemž meziroční míra inflace poskočila na 3,6 %. To je nejvíce od března 2012. V nejbližších měsících inflace ještě mírně zrychlí, ale od druhého čtvrtletí bude ustupovat. Více jsme se inflaci věnovali zde: http://bit.ly/38t1Cu7.

Kromě inflace byl zveřejněn i záznam z posledního zasedání centrální banky. Ten odhalil, že pro zvýšení sazeb kromě Vojtěcha Bendy, Tomáše Holuba, Marka Mory hlasoval i guvernér Jiří Rusnok. Celkově tak zápis z jednání hodnotíme jako silně jestřábí. Prognóza centrální banky sice ukazuje snižování sazeb už v polovině tohoto roku, vyšší inflace a námi očekáváné oslabení koruny však bankovní radě takovéto kroky nedovolí. Více k tomuto tématu zde: http://bit.ly/39zL1oJ.

Zároveň byl publikován i výsledek HDP za Q4 19. Po mezikvártálním růstu o 0,4 % ve třetím čtvrtletí česká ekonomika zvolnila v Q4 19 na 0,2 %. V meziročním srovnání to znamenalo zpomalení na 1,7 % z předchozích 2,5 %. Data o vývoji HDP za Q4 19 byla zveřejněna i ve zbytku regionu. Ve všech zemích přinesla pozitivní překvapení. Regionálním tygrem bylo opět Maďarsko, kde mezičtvrtletní růst dosáhl 1 %. Více informací zde: http://bit.ly/39KYx9h. Maďarský forint tak v závěru týdne posílil o dalších 0,6 % na 335,9 HUF/EUR. Na silnější hodnoty se dere od té doby, co byla zveřejněna lednová inflace. Ta nečekaně vystřelila na 4,7 %. Maďarská centrální banka reagovala oznámením, že udělá vše proto, aby inflaci vrátila v 5-8kvartálním horizontu k inflačnímu cíli. Naopak polský zlotý v pátek mírně oslabil (-0,1 %) a posunul se na úroveň 4,249 PLN/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688