Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  17.02.2020 12:07:30

200.000 Kč pro více postižených - od 1. 3. 2020 se mění příspěvek na auto

Pracující zdravotně postižení lidé v roce 2020 snáze dosáhnou na maximální příspěvek na pořízení motorového vozidla.

Změna nastane od 1. března 2020 s účinností zákona č. 228/2019 Sb., který novelizuje poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a dotýká se i příspěvku na pořízení motorového vozidla. Zároveň od 1. 4. 2020 dochází k navýšení životního minima.

Důvodem k novelizaci příspěvku na auto byla současná demotivující a nevýhodná situace pracujících zdravotně postižených lidí. Pokud totiž jejich příjmy a příjmy jejich rodiny přesáhnou už osminásobek životního minima (tj. 27.280 korun), je jim maximální příspěvek na pořízení motorového vozidla krácen.

K dosažení změny v zákoně se významně podílela České asociace paraplegiků (CZEPA). Alena Jančíková, ředitelka této asociace, uvedla : "Není možné, aby ti, kteří se aktivně vrací do života, do práce a do společnosti navzdory těžkému zdravotnímu postižení a zvýšenému úsilí, měli nižší přístup k maximální možné výši příspěvku na auto. Vždyť obvykle díky spolehlivému automobilu mohou vozíčkáři do svého zaměstnání dojíždět a odvádět tak zpět státu daně a odvody, nebýt pouze pasivním příjemcem sociálních dávek."

Co se tedy u příspěvku na auto mění a co zůstává?

Stejný zůstává proces pro přiznávání příspěvku na zvláštní pomůcku - motorové vozidlo, kdy se i po 1. březnu 2020 bude posuzovat zdravotní stav žadatele, výše příjmů žadatele a společně posuzovaných osob a stejná zůstává i maximální výše příspěvku na auto, která činí 200.000 . Více podrobností o příspěvku na zvláštní pomůcku.

Zásadní novinkou je ale zvýšení násobků životního minima pro jednotlivé výše příspěvku.

Konkrétně tedy pro žádosti podané do konce února 2020 platí, že příspěvek ve výši 200.000 dostane ten, jehož měsíční příjmy jsou nižší nebo rovny osminásobku životního minima, tj. v případě posuzovaného jednotlivce do výše 27.280 (8 x 3.410). V případě více osob v domácnosti se posuzuje životní minimum žadatele a společně posuzovaných osob.

Nově, pro žádosti podané od 1. března 2020 platí, že příspěvek na auto ve výši 200.000 dostane ten, jehož měsíční příjem je nižší nebo roven šestnáctinásobku životního minima, tj. v případě posuzovaného jednotlivce do výše 54.560 (16 x 3.410). Jednotlivci to tedy umožní pobírat mzdu pohybující se okolo průměru, s ní invalidní důchod, a neztratit přitom nárok na příspěvek na auto v maximální výši. V případě více osob v domácnosti se posuzuje životní minimum žadatele a společně posuzovaných osob.

Naše kalkulačka vám snadno spočítá výši příspěvku na auto i životní minimum jednotlivce či společně posuzovaných osob.

 

 

Na maximální částku 200.000 dosáhne tedy ten žadatel, jehož příjem (nebo příjem společně posuzovaných osob) nepřesáhne šestnáctinásobek životního minima, což v roce 2020 odpovídá částce 54.560 . Příspěvek na auto pro žadatele s vyšším příjmem je dále odstupňován podle následujících úrovní:

a) 200.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných nižší nebo roven 16násobku částky životního minima jednotlivce nebo životního minima společně posuzovaných osob podle zákona o životním a existenčním minimu nebo je-li tento příspěvek poskytován nezletilé osobě,

b) 180.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných vyšší než 16násobek částky životního minima uvedeného v písmenu a), avšak nižší nebo roven 17násobku této částky,

c) 160.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných vyšší než 17násobek částky životního minima uvedeného v písmenu a), avšak nižší nebo roven 18násobku této částky,

d) 140.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných vyšší než 18násobek částky životního minima uvedeného v písmenu a), avšak nižší nebo roven 19násobku této částky,

e) 120.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných vyšší než 19násobek částky životního minima uvedeného v písmenu a), avšak nižší nebo roven 20násobku této částky,

f) 100.000 , je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných vyšší než 20násobek částky životního minima uvedeného v písmenu a).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688