TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  14.02.2020 18:57:54

Ceny v Česku brutálně poskočily. Zdražily hlavně potraviny a bydlení

Česko zažilo největší meziroční růst spotřebitelských cen od roku 2012. Jedná se o jeden z největších růstů i ve srovnání se zbytkem Evropské unie. Vychází to z aktuálních dat Českého statistického úřad (ČSÚ).

Velký růst spotřebitelských cen pocítili Češi v lednu. Oproti prosinci se zvýšily o 1,5 procenta. "Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák," vysvětlil ČSÚ.

"Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl způsoben především vyššími cenami zeleniny o 5,7 procenta, z toho ceny brambor vzrostly o 5,8 procenta," doplnil úřad.

Naopak klesaly ceny bot a oděvů o 1,8 procenta, tepla a teplé vody o 1,2 procenta a nealko nápoje o 0,7 procenta. Ceny za teplo a teplou vodu klesaly hlavně kvůli snížení daně z přidané hodnoty z 15 na 10 procent.

Meziroční růst cen dosáhla v lednu 3,6 procenta. Podle ČSÚ se jednalo o nejvyšší růst od března 2012. Nejrychleji rostly ceny potravin, a to hlavně pečiva, vepřového, uzenin, zeleniny a ovoce. Nejvíce se ovšem na meziročním růstu cen podepsaly ceny v oblasti bydlení, tedy poplatky za elektřinu, vodné a stočné a zemní plyn. 

Ceny zboží v lednu meziročně vzrostly o 3,6 procenta, u služeb dokonce o 3,9 procenta. Inflace byla v lednu 2,9 procenta.

V mezinárodním srovnání se pracuje s harmonizovaným indexem spotřebitelských cen (HICP). V Evropské unii podle odhadu Eurostatu rostl meziročně průměrně o 1,4 procenta, v České republice o 3,8 procenta. Nejvíce rostly ceny v Maďarsku a Rumunsku, a to asi o čtyři procenta, nejméně v Itálii a Portugalsku asi o půlprocento.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688