ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  14.02.2020 00:00:00

V prvním měsíci roku nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji tradičně vzrostla

 

První měsíc roku přinesl růst počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání, počtu pracovních míst v evidenci úřadu práce, ale také významný nárůst podílu nezaměstnaných osob.

 

Úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly na konci ledna celkem 9 684 uchazečů o zaměstnání, tj. o 608 osob (relativně vyjádřeno o 6,7 %) více než v prosinci. Nárůst počtu uchazečů o zaměstnání zaznamenaly ve srovnání s měsícem předchozím všechny okresy. Nejvyšší nárůst byl v okrese Jičín a Rychnov nad Kněžnou (o 12,6 %, resp. 12,0 %).

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vzrostl v Královéhradeckém kraji počet uchazečů o zaměstnání o 0,3 %. Ve všech okresech došlo k růstu počtu uchazečů o zaměstnání, pouze v okrese Hradec Králové došlo meziročně k poklesu počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání. Nejvíce vzrostl počet uchazečů v okrese Trutnov (o 161 osob), naopak nejvíce poklesl v okrese Hradec Králové (o 157 osob).

Během ledna bylo na úřadech práce Královéhradeckého kraje nově hlášeno 2 507 uchazečů o zaměstnání, nejvíce v okrese Hradec Králové (753 osob). Noví uchazeči o zaměstnání tvořili 25,9 %, což je meziroční pokles o 0,9 procentního bodu.

 

Dosažitelní uchazeči o zaměstnání (uchazeči, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce volného místa), tvořili 91,4 % z celkového počtu nezaměstnaných osob, což je mírný růst oproti prosinci (90,7 %). Podíl žen mezi evidovanými uchazeči o zaměstnání činil 47,4 %, podíl absolventů a mladistvých byl 6,0 % a osoby se zdravotním postižením tvořily 18,1 %. Ze všech uchazečů evidovaných na úřadu práce pobíralo podporu v nezaměstnanosti 47,2 % osob.

 

Podíl nezaměstnaných osobKrálovéhradeckém kraji v lednu zaznamenal měsíční nárůst o 0,18 procentního bodu, dosáhl hodnoty 2,56 %. Ve srovnání s průměrem celé ČR byl podíl nezaměstnaných osob v Královéhradeckém kraji o 0,51 procentního bodu nižší. Z genderového pohledu na krajské úrovni byla v lednu nezaměstnanost žen nižší než nezaměstnanost mužů (muži 2,67 %, ženy 2,44 %). V republikovém průměru tomu bylo obdobně, podíl nezaměstnaných žen byl nižší než u mužů, a to o 0,08 procentního bodu.

V mezikrajském srovnání patří Královéhradecký kraj již dlouhou dobu mezi oblasti s nižší nezaměstnaností. V prosinci se kraj umístil na 5. místě, v lednu si však významně polepšil na 3. příčku. Nižšího podílu nezaměstnaných osob dosáhly kraje hlavní město PrahaPardubický. Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se dlouhodobě potýkají v MoravskoslezskémÚsteckém kraji.

Z pohledu okresů Královéhradeckého kraje dosáhl nejvyššího podílu nezaměstnaných osob okres Náchod (3,40 %). Naopak Rychnov nad Kněžnou se dlouhodobě řadí k okresům s nejnižší nezaměstnaností v rámci kraje, ale i celé České republiky. V lednu hodnota ukazatele nezaměstnanosti v tomto okrese činila 1,52 %, což bylo v rámci všech okresů ČR 3. místo (lépe dopadl pouze okres Praha–východ a Praha–západ).

Na konci ledna úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly 14 746 pracovních míst, což ve srovnání s předchozím měsícem znamenalo nárůst o 60 pracovních pozic. Z dlouhodobého pohledu pokračoval trend, kdy počet volných pracovních míst převyšuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Královéhradeckém kraji připadlo v průměru 0,7 uchazeče na 1 evidované pracovní místo. Pouze v okrese Trutnov a Náchod počet uchazečů o zaměstnání převyšoval počet pracovních míst v evidenci úřadu práce. V okrese Trutnov připadlo na 1 uchazeče 1,3 volného pracovního místa a v okrese Náchod 1,1 volného pracovního místa.

V průběhu prvního měsíce roku bylo na úřadech prácekraji nově hlášeno 2 236 pracovních míst, nejvíce se jich nabízelo v nejlidnatějším okrese Hradec Králové (852 míst). Naopak nejméně jich bylo nově evidováno v okrese Jičín a Náchod (267, resp. 279 míst).

 

 

Více informací naleznete ve statistikách nezaměstnanosti na stránkách MPSV.

Další informace o nezaměstnanostiKrálovéhradeckém kraji jsou k dispozici v odkaze Statistiky/zaměstnanost, nezaměstnanost.

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

 

Přílohy

 

14. 2. 2020

V prvním měsíci roku nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji tradičně vzrostla

První měsíc roku přinesl růst počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání, počtu pracovních míst v evidenci úřadu práce, ale také významný nárůst podílu nezaměstnaných osob.

Úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly na konci ledna celkem 9 684 uchazečů o zaměstnání, tj. o 608 osob (relativně vyjádřeno o 6,7 %) více než v prosinci. Nárůst počtu uchazečů o zaměstnání zaznamenaly ve srovnání s měsícem předchozím všechny okresy. Nejvyšší nárůst byl v okrese Jičín a Rychnov nad Kněžnou (o 12,6 %, resp. 12,0 %).

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vzrostl v Královéhradeckém kraji počet uchazečů o zaměstnání o 0,3 %. Ve všech okresech došlo k růstu počtu uchazečů o zaměstnání, pouze v okrese Hradec Králové došlo meziročně k poklesu počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání. Nejvíce vzrostl počet uchazečů v okrese Trutnov (o 161 osob), naopak nejvíce poklesl v okrese Hradec Králové (o 157 osob).

Během ledna bylo na úřadech práce Královéhradeckého kraje nově hlášeno 2 507 uchazečů o zaměstnání, nejvíce v okrese Hradec Králové (753 osob). Noví uchazeči o zaměstnání tvořili 25,9 %, což je meziroční pokles o 0,9 procentního bodu.

 

Dosažitelní uchazeči o zaměstnání (uchazeči, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce volného místa), tvořili 91,4 % z celkového počtu nezaměstnaných osob, což je mírný růst oproti prosinci (90,7 %). Podíl žen mezi evidovanými uchazeči o zaměstnání činil 47,4 %, podíl absolventů a mladistvých byl 6,0 % a osoby se zdravotním postižením tvořily 18,1 %. Ze všech uchazečů evidovaných na úřadu práce pobíralo podporu v nezaměstnanosti 47,2 % osob.

 

Podíl nezaměstnaných osob v Královéhradeckém kraji v lednu zaznamenal měsíční nárůst o 0,18 procentního bodu, dosáhl hodnoty 2,56 %. Ve srovnání s průměrem celé ČR byl podíl nezaměstnaných osob v Královéhradeckém kraji o 0,51 procentního bodu nižší. Z genderového pohledu na krajské úrovni byla v lednu nezaměstnanost žen nižší než nezaměstnanost mužů

(muži 2,67 %, ženy 2,44 %). V republikovém průměru tomu bylo obdobně, podíl nezaměstnaných žen byl nižší než u mužů, a to o 0,08 procentního bodu.

 

V mezikrajském srovnání patří Královéhradecký kraj již dlouhou dobu mezi oblasti s nižší nezaměstnaností. V prosinci se kraj umístil na 5. místě, v lednu si však významně polepšil na 3. příčku. Nižšího podílu nezaměstnaných osob dosáhly kraje hlavní město Praha a Pardubický. Naopak s nejvyšší nezaměstnaností se dlouhodobě potýkají v Moravskoslezském a Ústeckém kraji

Z pohledu okresů Královéhradeckého kraje dosáhl nejvyššího podílu nezaměstnaných osob okres Náchod (3,40 %). Naopak Rychnov nad Kněžnou se dlouhodobě řadí k okresům s nejnižší nezaměstnaností v rámci kraje, ale i celé České republiky. V lednu hodnota ukazatele nezaměstnanosti v tomto okrese činila 1,52 %, což bylo v rámci všech okresů ČR 3. místo (lépe dopadl pouze okres Praha–východ a Praha–západ). 

Na konci ledna úřady práce Královéhradeckého kraje evidovaly 14 746 pracovních míst, což ve srovnání s předchozím měsícem znamenalo nárůst o 60 pracovních pozic. Z dlouhodobého pohledu pokračoval trend, kdy počet volných pracovních míst převyšuje počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. V Královéhradeckém kraji připadlo v průměru 0,7 uchazeče na 1 evidované pracovní místo. Pouze v okrese Trutnov a Náchod počet uchazečů o zaměstnání převyšoval počet pracovních míst v evidenci úřadu práce. V okrese Trutnov připadlo na 1 uchazeče 1,3 volného pracovního místa a v okrese Náchod 1,1 volného pracovního místa

V průběhu prvního měsíce roku bylo na úřadech práce v kraji nově hlášeno 2 236 pracovních míst, nejvíce se jich nabízelo v nejlidnatějším okrese Hradec Králové (852 míst). Naopak nejméně jich bylo nově evidováno v okrese Jičín a Náchod (267, resp. 279 míst).

 

 

Více informací naleznete ve statistikách nezaměstnanosti na stránkách MPSV.

Další informace o nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v odkaze Statistiky/zaměstnanost, nezaměstnanost. 

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové e-mail: vera.varmuzova@czso.cz tel.: 495 762 317

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688