Pokojové rostliny: kokedamy pěstujeme na niti

Kokedamy jsou levitující rostliny zavěšené v mechovém balu. Spojuje je exotický vzhled a přesto jednoduchá péče. Kokedamy vám odpustí i nějaký ten zahradnický prohřešek a přitom budou stále vypadat k světu. Chcete si kokedamu vyrobit sami? Na konci textu najdete návod, jak na to.

„Kokedamy vyrábíme z odolných venkovních i pokojových rostlin, aby vám mohly dělat dlouho radost. Na jejich pěstování nemusíte být žádní profíci,” láká Lenka Hrubá ze Zahrady na niti a představuje pět různorodých kokedam, jejichž pěstování není nijak náročné.

Kokedamy jsou rostliny zasazené v mechové kouli

Kokedamy jsou rostliny zasazené v mechové kouli, které se zavěšují do prostoru. Každá rostlina vyžaduje trochu jinou míru světla a tepla, samotná péče už ale náročná není – stačí kokedamu jednou týdně na pět minut položit do nádoby s odstátou vodou a nechat se „napít”. Nevíte, jaká rostlina je pro vás ta pravá? 

  1. Venkovní kokedama

Chcete kokedamu, která vám bude celoročně zkrášlovat balkón, terasu nebo pergolu? V tom případě sáhněte po borovici, která outdoor miluje. Borovice je venkovní dřevina, která vyžaduje vegetační zimní klid s teplotami pod 10 °C a dobře zvládá zimu a mráz. V létě pak má ráda sluníčko.

  1. Nenáročná kokedama

Nolina neboli sloní noha je kokedama, kterou zvládne pěstovat i pětileté dítě. Dobře snáší i delší sucho a na rozdíl od sukulentů není tolik náročná na světlo. V jedné kokedamě umístíte více rostlin.

  1. Exotická kokedama

Věšení rostlin do vzduchu je exotické samo o sobě, pokud chcete cizokrajný nádech ještě podtrhnout, zkuste nějaký citrusovník, nejlépe i s plody. Taková mandarinka vám bude teplé kraje připomínat celoročně. A to nenásilným způsobem, který se prostě neokouká. Citrusy mají rády zimní vegetační klid s nižšími teplotami ideálně 4–15 °C a dostatkem světla. V létě zase ocení hodně slunce a letnění. Kvetou na jaře a v létě bílými, krásně voňavými květy.

  1. Pohádková kokedama

Připomíná vám kokedama malou zelenou planetku jako od Malého prince? Vyberte si tu s fíkusem, který připomíná bájný baobab a vzbuzuje údiv na první, druhý i tisící pohled.

  1. Rozkvetlá kokedama

Chcete kokedamu, co dělá svými květy parádu celoročně? V tom případě je pro vás jako dělaná africká fialka. Nejlépe se jí daří při dostatku vláhy, než však vody příliš, zvládne fialka raději krátkodobé sucho. Preferuje polostinné místo s občasným sluncem.

Jak vyrobit kokedamu

V čem výroba spočívá? „Důležité je vybrat správnou rostlinu,” radí Lenka Hrubá a pro kokedamy doporučuje nenáročné pokojovky jako sleziník, asparagus, maranta nebo ledviník. Na substrát pro středně velkou kokedamu budete potřebovat 500 ml japonského jílu, 200 ml akadamy, 200 ml substrátu na pokojovky, 100 ml pemzy a 100 ml zeolitu, dále mech na obalovou vrstvu, provázek a rašeliník. Z rostliny nejdřív opatrně odstraňte původní substrát a kořeny jí zabalte do vlhkého rašeliníku. Postupně přidávejte kousky směsi 5 substrátů s vodou. Vytvarujte kolem kořenů substrátový bal, který nakonec obalte mechem a ovažte provázkem. A máte hotovo, teď stačí jen rostlinu správně zavěsit na světlém místě.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry