Makroekonomika  |  13.02.2020 15:29:36

Okénko trhu - Evropská komise vydala novou ekonomickou prognózu

Běžný účet platební bilance ČR dosáhl v prosinci schodku 14,4 mld. , tedy znatelně hlubšího, než se očekávalo. Na tomto výsledku se významně podílel pokles salda zboží a služeb, když oproti předchozímu měsíci došlo ke snížení objemu vývozu o více než 75 mld. , zatímco dovoz se snížil jen o zhruba 60 mld. . V souladu s předchozími daty se tak dále potvrzuje slábnutí průmyslové aktivity. Tento jev pak odráží jak klesající poptávku po českém exportu, tak i snižující se tuzemskou investiční aktivitu, která s sebou zpravidla nese potřebu importu. Běžný účet nakonec v závěru roku ztratil dech tak prudce, že v souhrnu za celý rok 2019 skončil schodkem 3,4 mld. . Záporného výsledku tak dosáhl poprvé od roku 2013. Více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/2OQqjce 

Dnes byla zveřejněna pravidelná čtvrtletní ekonomická prognóza z dílny Evropské komise. Vývoj evropské ekonomiky v uplynulém roce je v ní hodnocen jako důkaz její odolnosti vůči negativním vnějším vlivům. Odhad růstu HDP zemí EU27 tak doznal oproti předchozímu vydání mírné korekce směrem nahoru, když nově pro rok 2019 činí 1,5 namísto předchozích 1,4 % (pro eurozónu pak 1,2 namísto 1,1 %). Stejného posunu doznala i inflace, která má v EU nově činit 1,4 % (v eurozóně 1,2 %). Komise si tradičně všímá slabosti evropského průmyslu, který ovšem podle ní snad již naráží na své dno a blíží se pozvolnému obratu. Pro roky 2020 a 2021 pak její odhad zůstal nezměněn, když pro EU27 vyhlíží shodně růst HDP na úrovni 1,4 % (v eurozóně 1,2 %). Odhad výkonu české ekonomiky se oproti podzimu změnil jen nepatrně, když nově činí 2,5 % pro rok 2019, 2,1 % pro 2020 a 2,2 % pro 2021. Oproti naší vlastní prognóze je komise ve svém výhledu mírně optimističtější a to zejména s ohledem na růst eurozóny, které predikujeme pro rok 2020 pouze 0,8 %.

Americká inflace za měsíc leden dosáhla v meziročním vyjádření 2,5 %, čímž o dvě desetiny procentního bodu překonala prosincový výsledek a o jednu desetinu i tržní očekávání. Jádrová složka pak vykázala 2,3 %. V meziměsíčním srovnání americké ceny vzrostly o 0,1 %, čímž za předpoklady trhu naopak mírně zaostaly (o 0,1). 

Česká koruna dnes opět testovala několikaleté rekordní hladiny v okolí EUR/CZK 24,83, nicméně ranní zisky nakonec neudržela a momentálně se pohybuje u hodnoty EUR/CZK 24,88.

Autor: Vít Hradil, analytik 
Editor: Eliška Jelínková, analytička 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688