EQUABANK (EQUABANK)
Makroekonomika  |  13.02.2020 11:50:02

Češi začínají ztrácet optimismus: dvě třetiny chtějí omezit výdaje

U poloviny Čechů vyvolávají informace o zpomalování ekonomiky obavy. Začínají se bát o svou finanční situaci a dopad na rodinu. Optimistických zůstává třetina obyvatel ČR – nepřipouští si, že by se jich případné zpomalení ekonomického růstu mohlo nějak dotknout. Ať již jsme pesimisté nebo optimisté, každopádně vývoj ekonomiky bedlivě sledujeme všichni. Jen 12 % dotázaných totiž odpovědělo, že zprávy o ekonomice je nezajímají. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank.

Podle výzkumu Equa bank se rostoucí obavy začínají promítat do chování lidí. Pouze třetina dotázaných totiž neuvažuje, že by začala pod jejich vlivem omezovat své výdaje. Téměř dvě třetiny uvažují, že si nějakým způsobem bude opasek utahovat. Z nich chce letos čtvrtina omezit své výdaje na stravování v restauracích, 22 % omezit větší výdaje (rekonstrukce, nákup elektroniky, nákup vozu) a shodně 21 % chce omezit výdaje na pravidelné každotýdenní nákupy potravin, drogerie a omezit výdaje na zábavu (např. sport, kultura, volný čas).

 Omezování výdajů je dáno i tím, že se lidé začínají obávat o práci. Výrazně větší obavy ze ztráty zaměstnání má v porovnání se situací před rokem každý čtvrtý Čech. Ztráty zaměstnání se neobává 56 %. 

 

Úvahy o omezení výdajů jsou dány i pomalu se ztrácející vírou v růst příjmů. Téměř polovina z nás sice stále věří, že letos vydělá více než loni, ale už 38 % doufá, že vydělá alespoň stejně jako loni a 16 % čeká dokonce pokles výdělku.


Nahlodávání důvěry v lepší budoucnost se projevuje i v postoji k úsporám. Jen pouze každý 10. Čech neplánuje v porovnání s rokem 2019 letos více šetřit, protože nemá obavy o zhoršení své finanční situace v letošním roce. Téměř čtvrtina má sice obavy ze zhoršení finanční situace, ale nebude více šetřit, protože si to nemůže dovolit. Z těch, co chtějí a mohou si dovolit více šetřit, hodlá drtivá většina uložit peníze do nástrojů, aby měli peníze kdykoliv „po ruce“. Nejčastěji přitom mají Češi finanční rezervu ve výši do 30 tis. CZK. Do 50 tis. 15 % dotázaných a do 100 tis. necelých 16 %. 

„Každý by se měl při správě svých financí rozhodovat podle své životní situace a finančního cíle – pokud jím je například vytváření dlouhodobější finanční rezervy, je z pohledu možného výnosu a míry podstupovaného rizika rozumné přemýšlet o investicích do investičních fondů. Dlouhodobé a pravidelné investování i menších částek může pomoci nejen vytvářet finanční „polštář“, ale navíc díky efektu průměrování nákupní ceny snižuje výsledné kolísání hodnoty investice,“ řekl David Kögler, ředitel investičních produktů Equa bank.

Obavy se odráží i v důvodech proč spořit: 45 % chce posílit finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů (nutná oprava bytu, domu, vozu, hrazený lékařský zákrok). Čtvrtina chce posílit finanční rezervu pro případ, že přijde o práci či dlouhodobě onemocní. Zajištění na stáří (23 %) či budoucnosti dětí (19 %) uvádí Češi až na dalších místech.  

Úspory by byly také první, nač by lidé sáhli, pokud by přišili po dva a více měsíců o příjem. Udělala by to polovina z nás. Každý pátý by poprosil o pomoc někoho z širší rodiny, 17 % by se spolehlo na podporu v nezaměstnanosti. Pětina Čechů by vůbec nevěděla, co by dělali, pokud by jim příjem vypadl. 

 

Informace zde uvedené nepředstavují nabídku k investování ani investiční doporučení. Investice je výsledkem osobního rozhodnutí investora po předchozím zvážení vlastní finanční situace, vztahu k riziku a účelu investice. S investičními nástroji jsou spojena různá investiční rizika, přičemž hodnota investice může kolísat a není zaručena návratnost původní investované částky. Minulá ani očekávaná výkonnost investičních nástrojů nezaručuje skutečnou výkonnost budoucí.

Equa bank

Equa bank a. s. vstoupila na český trh v roce 2011. V současné době má Equa bank téměř 430 000 klientů a provozuje 59 obchodních míst po celé České republice. Equa bank nabízí jednoduché, srozumitelné a transparentní služby osobního i firemního bankovnictví, k nimž patří bezplatné běžné a spořicí účty, více měnové bezkontaktní platební karty, zlaté platební karty, hypotéky, spotřebitelské půjčky, pojištění, termínované vklady, investice a podnikatelské úvěry. Jediným akcionářem Equa bank je společnost Equa Group Ltd vlastněná fondy, kterým poskytuje poradenství britská společnost AnaCap Financial Partners LLP. AnaCap je jednou z předních evropských investičních společností zaměřených výhradně na sektor evropských finančních služeb.

Od vstupu na trh získala Equa bank řadu prestižních ocenění. Byla jednou z nejúspěšnějších bank v soutěži Zlatá koruna v roce 2019, ve které získala celkem 6 ocenění. Koncem roku 2018 bodovala Equa bank v prestižní soutěži Banka roku™, v níž vyhrála novou kategorii a stala se Bankou zákazníků 2018. V soutěži WebTop100, která oceňuje nejlepší projekty digitálního marketingu, vyhrála se svojí aplikací mobilního bankovnictví kategorii Mobilní řešení. Equa bank získala také řadu prestižních zahraničních ocenění. Dle magazínu Global Banking & Finance Review byla několikrát za sebou oceněna nejlepší retailovou bankou v České republice. International Business Magazine udělil Equa bank titul Best Retail Bank Czech Republic 2019.

Více informací na: www.equabank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688