Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.02.2020 09:05:09

Airbus za 2019: Rekordní rok, díky miliardovým pokutám však také rekordní ztráta

Evropský výrobce letecké techniky Airbus Group se v roce 2019 propadl z předloňského čistého zisku přes tři miliardy eur do čisté ztráty téměř 1,4 miliardy eur (asi 35 miliard ). Firma to uvedla dnes ve svém sídle v Toulouse na jihu Francie. Na vině jsou miliardové pokuty za obvinění z korupce, které společnost musela zaplatit v několika zemích, aby se vyhnula odsouzení. Provozně byl rok pro Airbus rekordní. Zisk na úrovni EBIT dosáhl 2,81 miliardy eur nad očekáváním trhu 2,65 mld. eur dle konsensu Bloomberg.

Po dohodě s evropskými úřady Airbus souhlasil, že aby urovnal obvinění z úplatkářství a z korupce, zaplatí ve Francii, Británii a ve Spojených státech dohromady na pokutách 3,6 miliardy eur. Ztrátu prohloubila také pokuta 1,2 miliardy eur za problémový vojenský přepravní transportér A400M. Tržby se ale zvýšily o 11 procent na 70,5 miliardy eur.

Rok 2019 byl nicméně pro Airbus rekordní - firmě se po letech podařilo vystřídat na postu největšího světového výrobce letadel amerického rivala Boeing, který se od března 2019 nachází v hluboké krizi. Evropané na trh loni dodali 863 dopravních letadel - o osm procent více než v roce 2018 - zatímco Američané pouze 380 letadel - o 53 procent méně než předloni.

Nový šéf Airbusu Guillaume Faury chce letos zvýšit provozní zisk a na trh dodat 880 dopravních letadel, o 17 více než loni. Airbus také oznámil, že zvýší svůj podíl v leteckém programu společnosti Bombardier pro proudové letadlo A220 ze stávajících 50 na 75 procent. Kanadské společnosti za něj zaplatí 591 milionů dolarů (13,5 miliardy ). Kanadská provincie Quebec bude mít ve společném podniku 25 procent.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688