Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie v ČR  |  30.09.2002 16:50:43

Týdenní zprávy z trhu ke dni 30.9.2002

 

Text Box:      Tržní indikátory
	
České akcie	
PX 50	
0,45 %	450,30
PX D	
0,56 %	1151,20
	
Zahraniční akcie
Dow Jones Ind. Average
-3,56 %	7701,45
S&P 500	
-2,13 %	827,37
Nasdaq Composite
-1,80 %	1199,16
DAX 	
-4,79 %	2918,90
FTSE 100	
-3,69 %	3907,20
CAC 40	
+2,07 %	2950,52
Nikkei 225	
0,52 %	9530,44
BUX	
     -1,44 %	7232,69
10-yr-bond	
-0,9  bps	3,69 %

HLAVNÍ ZPRÁVY

·          FED ponechal úrokové sazby nadále nezměněné.

·          ČNB rovněž zachovala stávající výši úrokových sazeb.

·          ECB také ponechala úrokové sazby nezměněny.

·          Index IFO meziměsíčně poklesl na 88,2 oproti 88,8 v předchozím měsíci.

·          HDP za 2. čtvrtletí vzrostl o 1,3%, když původní hodnota byla 1,1%.

 

 

 

UDÁLOST TÝDNE

 

Uplynulý týden byl velice bohatý na rozhodování o výši úrokových sazeb. Jako první zasedal americký FED v úterý 24. září. Dva z dvanácti členů rady bylo pro snížení úrokových sazeb, ostatní členové hlasovali pro zachování jejich stávající úrovně. Rada FEDu tak celkově vyjádřila svoji důvěru v zotavení ekonomiky při současné úrovni sazby 1,75%.

U ECB by bylo snížení sazby (3,25%) vzhledem k míře inflace na úrovni cílové hodnoty (2%) velice překvapivé.

Bankovní rada ČNB sice své sazby (repo sazba 3%) ponechala na stávající úrovni, ovšem prostřednictvím komentáře bylo zvětšeno očekávání jejich snížení v budoucnu, pokud nedojde k zesílení inflačních tlaků.

 

 

 

 

 

 


Vývoj referenčních úrokových sazeb v ČNB,ECB a FEDu od roku 1999:

 

 

 


Očekávané události:          

1.10. 2002

Stavebnictví, ISM

12

Zveřejnění ukazatele stavebních výdajů za srpen a indikátoru ISM pro průmysl za září. Očekává se zhoršení ve stavebnictví (-0,2% oproti minulým 0,0%) a zlepšení ISM (51,0 vs. 50,5).

1.10.2002

Index ISM

 

Bude publikován index nákupních manažerů (ISM) v průmyslu za měsíc září.

3.10.2002

Průmyslová data

 

Bude zveřejněn ukazatel továrních objednávek.za srpen. Minulá hodnota byla +4,7%, očekává se –0,3%.

4.10.2002

Nezaměstnanost

 

Očekává se zářijové zvýšení nezaměstnanosti na 5,9% oproti 5,7% v srpnu. V červenci činila nezaměstnanost 5,9%.

 

SRN

 

Uplynulý týden SRN

Uplynulý týden v SRN nejprve ovlivňovaly dvě okolnosti: výsledek německých voleb a předchozí vývoj na světových akciových trzích, který vyjadřoval současně panující pesimistickou náladu. Z hlediska aktuální situace (na akciových trzích) měl výsledek voleb spíše mírně uklidňující charakter. Pokud tedy nedošlo k překvapení ve výsledku voleb (tím by bylo vítězství Stoibera), pak vítězství dvou vládních stran a „odhadnutelnost“ jejich hospodářské politiky sice na jednu strany investory uklidnila, avšak z hlediska budoucího vývoje, v současnosti nevalného německého hospodářství,  byl výsledek voleb vnímán spíše jako prohra (převládá názor, že současná sociálně demokratická vláda nedokáže razantně prosadit potřebné reformní kroky vedoucí ke snížení nezaměstnanosti a nastartování hospodářského růstu). První část týdne tedy i vlivem negativního vývoje amerického trhu probíhala v oslabujícím trendu, kdy index DAX oslabil pod úroveň 2,800b. Teprve středeční výsledná hodnota IFO indexu, který za měsíc září poklesl na 88,2 (očekával se pokles na 88b. a hodnota v srpnu činila 88,8b.), způsobila dočasný zlom oslabujícího trendu a částečnou korekci hodnot. Index DAX se tak vrátil nad 3,000b. úroveň. Většina titulů tedy korigovala předchozí ztráty a když zároveň vývoj indexů v USA (zvláště středa a také čtvrteční vývoj DJIA) probíhal také v pozitivní rovině, zdálo se, že týdenní vývoj proběhne bez celkové ztráty. Bohužel páteční informace zejména z amerických trhů a také nejistota před dvoudenním přerušením obchodování způsobily další oslabení indexů.

 

Očekávaný vývoj SRN

Během příštího týdne pak může pokračovat snaha o růstové hodnoty, která se však jistě neprojeví, aniž by byla podpořena příznivějšími informacemi z makroekonomiky, podnikové úrovně, popř. z geopolitické scény. Z domácích (německých) makroekonomických ukazatelů pak očekáváme index nákupních manažerů (úterý 9:55) a také údaj o maloobchodních tržbách (středa 8:00).

 

USA

 

Uplynulý týden v USA

Během uplynulého týdne akciové trhy prezentovaly současnou náladu investorů dalším setrvalým oslabením (pátý týden v řadě). Varování ze strany blue-chips společností, obavy o rozsah společenských a ekonomických nákladů spojených s případným konfliktem v Iráku a také nepřesvědčivé ekonomické ukazatele, negativně ovlivňovaly náladu na akciových trzích. Zisková varování od prodejců spotřebního zboží Wal-Mart a Maytag, přiživily další obavy o úroveň spotřebních výdajů a jejich zpomalujícím tempu. Za této situace nenapovědělo o budoucím vývoji ani zasedání FOMC, které rozhoduje o měnové politice prostřednictvím změn úrokových sazeb, při jejich zasedání ke změně nedošlo a v následném komentáři bylo pouze zopakována ekonomická rizika spojená se současným vývojem. Po negativním vývoji v první polovině týdne, kdy si indexy vytvořily letošní minima, pak ve středu spolu s mírným optimismem v Evropě přišla ozdravná korekce hodnot, kterou na Dow podpořilo i potvrzení očekávaných výsledků pro 3Q. Ve středu a ve čtvrtek tedy na trzích v USA panovala poněkud optimističtější nálada (ve čtvrtek pak spíše mezi tituly z DJIA, než mezi technologiemi). Tento stav však vzal za své při pátečním obchodování. Analytická společnost Lehman si „vyšlápla“ na General Electric (přes pozitivní zprávu ze středy), když negativně ohodnotila budoucí možnou výkonnost společnosti. Další negativní zprávou bylo snížení očekávaných výsledků od Philip Morris a rozhodnutí SBC Communications o snížení investičních výdajů pro rok 2003. Na základě těchto informací investoři ztratily chuť do ponechání otevřených pozic přes víkend a raději volili opatrnou strategii realizace zisku z předchozích dvou růstových dnů.

 

 

Očekávaný vývoj v USA

Během příštího týdne očekáváme v USA množství makroekonomických událostí, které by mohly vnést světlo do současného zkoumání výkonu americké ekonomiky. Z tohoto hlediska budou očekávány údaje o ISM indexech pro průmysl i služby, údaje o spotřebitelských výdajích a příjmech a také koncem týdne i rozsah míry nezaměstnanosti v měsíci září. Z podnikové úrovně pak budeme mít k dispozici informace o vývoje ve společnostech Ford Motor Company, Pepsi a Wal Mart (1. října), závěrem týdne se dozvíme výsledky společnosti Alcoa, jejíž výhled může napovědět o budoucí poptávce ze strany průmyslu. Investoři se zároveň budou orientovat i na nové informace z oblasti mezinárodní politické situace, kvůli případnému útoku USA na Irák.

 
                                                                                                                                                                    

 

 

                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                   


Očekávaný vývoj v USA

Během příštího týdne očekáváme v USA množství makroekonomických událostí, které by mohly vnést světlo do současného zkoumání výkonu americké ekonomiky. Z tohoto hlediska budou očekávány údaje o ISM indexech pro průmysl i služby, údaje o spotřebitelských výdajích a příjmech a také koncem týdne i rozsah míry nezaměstnanosti v měsíci září. Z podnikové úrovně pak budeme mít k dispozici informace o vývoje ve společnostech Ford Motor Company, Pepsi a Wal Mart (1. října), závěrem týdne se dozvíme výsledky společnosti Alcoa, jejíž výhled může napovědět o budoucí poptávce ze strany průmyslu. Investoři se zároveň budou orientovat i na nové informace z oblasti mezinárodní politické situace, kvůli případnému útoku USA na Irák.

                                                                                                                                                                             

 

ČESKÁ REPUBLIKA

 

V uplynulém týdnu burza nezaznamenala výrazné oživení obchodní aktivity a průměrný denní objem jen lehce přesahoval hladinu 300 mil. . V úvodu týdne burza zamířila do záporných čísel a tento trend zlomila někde uprostřed, kde obchodování ožilo v rámci celosvětového sentimentu a burza tak bezmezně vyčerpala týdenní prostor k růstu. O nezpochybnitelném růstovém trendu lze v uplynulém týdnu mluvit jen ve vztahu k akciím společnosti Unipetrol, která si udržela pozitivní reakci vlivem spekulací na možnost zrušení privatizace a nezájem společnosti Agrofert za nezměněných podmínek o tuto společnost. Cena se vyhoupla k 35,- , kde vyčkávala na konečné stanovisko, které padlo 30.9.02. Nezájem společnosti Agrofert potvrdil dosavadní spekulace a cena to stvrdila dalším více jak 4 % růstem. Druhým růstovým titulem se stala společnost P. Morris. Nedostatek volných CP na trhu a spekulace na  možnost snížení úrokových sazeb přilákalo na trh několik dalších kupců a pozitivní trend na sebe nenechal dlouho čekat. Realizace zisků na těchto cenách již proběhla a proto nebylo mnoho investorů ochotných realizovat zisk. Nedostatek volných CP na trhu podnítil spekulace o tom, kde tyto CP končí a kdo je skupuje. V současné době lze spekulovat o čemkoliv, nicméně fakt o nedostatku CP na trhu a dosavadní trend nelze přehlédnout. Komerční banka zahajovala obchodování v uplynulém týdnu pod hladinou 1750,- . Pozitivní trend v druhé polovině týdne pak poodhalil přítomnost nákupních objednávek a cena ve svém růstu prorazila hladinu 1800,- . V cenovém intervalu 1800-1820,- od nás zaznělo doporučení na PRODEJ. Český Telecom se v uplynulém týdnu pohyboval v intervalu 240-255,- . Zde šlo víceméně o technické obchodování o nalezení správné úrovně technické hladiny podpory a odporu.  Podle našeho doporučení i zde byla potvrzena hladina 255-260,- k zavírání dlouhých pozic, neboť na trhu je v této cenové úrovni zatím co prodávat. Elektrárenská společnost ČEZ žila v minulém týdnu poklidným životem bez velkého zájmu o obchodování. Přesto se její cena neubránila měnit směr vývoje podle celkového sentimentu. Obchodování  se proto odehrávalo v cenovém intervalu 92,5-94,5 .

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 


                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2003Týdenní zprávy z trhu ke dni 28.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
21.01.2003Týdenní zprávy z trhu ke dni 21.1.2003 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
17.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 17.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
10.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 10.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
03.12.2002Týdenní zprávy z trhu ke dni 3.12.2002 Research (Fio, burzovní společnost a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688