Vojtěch Machek (Finex.cz)
Okénko kryptoměny  |  11.02.2020 17:23:06

Německé banky čekají na povolení regulátora uchovávat kryptoměny svých klientů

 

O několika německých bankách se říká, že usilují o to, aby jim regulační orgány povolily nabízelet nejrůznější služby související s digitálními aktivy. Jak uvádí noviny Handelsblatt, německý regulátor finančního trhu BaFin se zabývá žádostí od celkem 40 bank, které chtějí nabízet službu "cryptocurrency custody", což je ve své podstatě správa, prodej a držení kryptoměn svých klientů.

Od začátku ledna 2020 totiž změny v německé legislativě povolily bankám rozšířit svouji nabídku nad rámec tradičních cenných papírů na kryptoměny, jako jsou bitcoiny, litecoiny nebo ethery.

Jak poznamenává Handelsblatt, nová právní úprava dává těmto institucím, které se již digitálními aktivy zabývají, přechodné období, které bude trvat do listopadu 2020. Všichni zájemci však musí svůj zájem u regulačního orgánu zaregistrovat nejpozději do konce března.

Jak uvedl poslanec parlamentu za Svobodnou demokratickou stranu, Frank Schäffler, objem žádostí údajně razantně překonal veškerá očekávání ministerstva financí.

 Nová legislativa se týká široké škály krypto-aktiv od kryptoměn po tokeny - a klasifikuje je jako digitální reprezentace hodnoty, která nemá status zákonného platidla.

Mezi první instituce, které se u BaFin údajně přihlásily, patří Berlin Solaris Bank, za níž Michael Offermann, vedoucí krypto-bankingu, řekl:

„Tématem kryptoměn se intenzivně zabýváme už rok a půl. A díky úpravě v zákoně o praní špinavých peněz je nyní vhodná doba začít s nimi pracovat i prakticky. Koneckonců nejsme výzkumným ústavem, ale komerční bankou.“

Jak bylo oznámeno na podzim roku 2019, navrhovaná legislativa byla některými v průmyslu vítána jako jistý krok směrem k transformaci Německa na „kryptoměnové nebe“. Tím by bylo až doposud možné nazvat kryptoměnám velmi příznivou Maltu nebo Švýcarsko. Změní se to?

Je dobrý nápad nechat banky tato krypto-aktiva uchovávat?

Otázka, na kterou neexistuje správná odpověď. V České republice se tohoto úkolu již zmocnila banka Expobank, kterou jistě již brzy budou následovat i její ambiciozní konkruenti. Je to ale svým způsobem proti celému systému kryptoměn.

Kryptoměny jsou decentralizovaný systém nevyžadující centrální autoritu (jako jsou banky) pro zpracování transakcí či uchování privátních klíčů potřebných pro převody hodnoty. Díky institucím by s nástupem jejich regulací a podmínek celé sítě mohly ztratit smysl.

Lidé jsou však pohodlní a lze očekávat, že spojení bank a kryptoměn přinese jednoduchost, která urychlí jejich akceptaci i využití. Rázem bude mnohem snazší na terminálu v podniku vybrat mezi platbou v hotovosti, kartou, nebo kryptoměnou. Přijaté kryptoměny si pak může podnik takřka bez poplatku nechat ihned směnit na zvolenou fiat měnu. 

Nejedná se ale spíše o boudu, kterou státy v čele s Německem šijí, aby do doposud zastíněného blockchainu přinesly transparentnost, kterou státy pro kontrolu nad svými občany budou vyžadovat?

Přeci jen - pokud klientovi banky přijde žádost o objasnění původu mincí přijatých z určité adresy pod výhružkou zabavení mincí, pravděpodobně nebude dlouho váhat a majitele adresy ohlásí. To by kousek po kousku mohlo odkrýt většinu, ne-li celou kryptoměnovou síť.

A to nechceme. Nebo ano?

Vojtěch Machek

Spoluzakladatel finančního magazínu Finex.cz existujícího od roku 2014. Nejvíce se zajímá o kryptoměny a akcie amerických technologických společností. Své portfolio ale diverzifikuje i investicemi do fyzických drahých kovů.






Finex.cz

Již od roku 2014 jsme váš objektivní průvodce světem financí a přinášíme vám hodnotné články z oblasti online obchodování, financí a investic. Ať už jste začátečník či expert, zajímají vás kryptoměny, akcie, osobní finance či legislativa, u nás získáte cenné know-how, rady i inspiraci. Píšeme o komplikovaných tématech jednoduše, avšak komplexně a s hlubokým porozuměním.

Více na https://finex.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688