plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  11.02.2020 00:00:00

Plzeň bude i letos městem festivalů

Plzeň bude i letos městem festivalů

Také v roce 2020 se mohou občané a návštěvníci města těšit na řadu významných festivalů, velkých akcí a slavností. V přehledu naleznou zájemci výběr největších akcí podporovaných statutárním městem Plzeň (změna termínu vyhrazena).

Smetanovské dny

Festivalový rok v krajské metropoli zahájí letos 27. února Smetanovské dny Plzeň, které slaví 40. výročí od svého vzniku. Potrvají až do 27. března a milovníci vážné hudby se mohou těšit nejen na zajímavý hudební program, ale také na bohatý doprovodný program od výstav po přednášky. Festival, který je členem Asociace hudebních festivalů České republiky, pořádá Plzeňská filharmonie.

Jeden svět

Organizace Člověk v tísni stojí za další, již tradiční akcí, která se koná od 23. do 28. března v Moving Station a dalších prostorech. Je jí festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, letos na téma Až naprší a uschne.

BLIK BLIK

Oblíbený Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK, který se bude v krajské metropoli konat už pošesté pod organizací Plzně 2015, rozzáří město od 27. do 29. března v Lobezském parku.

Filmový festival Finále Plzeň

V dubnu se Plzeň stane dějištěm 33. ročníku Filmového festivalu Finále Plzeň. V Měšťanské besedě, kde se koná od 16. do 22. dubna hlavní program, v ulicích a na dalších místech tak budou moci Plzeňané i návštěvníci potkávat české i zahraniční filmové hvězdy a tvůrce.

Slavnosti svobody

75 let od ukončení druhé světové války si Plzeň velkolepě připomene osvobození města americkou armádou v rámci Slavností svobody (1. – 6. května), které letos bude město organizovat již potřicáté. V letošním roce budou výjimečně šestidenní.

Historický víkend

Začátek měsíce června bude patřit Historickému víkendu. Akci ve dnech 5.–7. června organizuje Nadace 700 let města Plzně a umožní návštěvníkům cestovat zpět v čase prostřednictvím tradičního jarmarku či mnoha divadelních a hudebních vystoupení.

Plzeňský festival stepu

Na své si přijdou i milovníci tanečního umění, od 7. do 10. května se rozezní podpatky tanečníků v rámci mezinárodního Plzeňského festivalu stepu.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF

Účastníci 24. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF z České republiky i ze zahraničí zase opanují scénu U Branky a další lokality od 10. do 14. června.

Skupova Plzeň

Ve stejném termínu od 10. do 14. června se uskuteční již 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2020. Jde o nejstarší profesionální divadelní festival v České republice.

Noc s operou

Závěr června, konkrétně 26. červen, potěší všechny příznivce opery. Pod širým nebem se v Amfiteátru na Lochotíně uskuteční 6. ročník akce nazvané Noc s operou, pod taktovkou Divadla Josefa Kajetána Tyla se můžou diváci těšit na operu na operu G. Verdiho Macbeth.

Divadelní léto

Fanoušky divadla potěší open air festival Divadelní léto, který začíná 27. června a potrvá až do 23. července.  13. ročník, organizovaný spolkem PaNaMo, se odehraje v prostorách U Ježíška a vezme diváky do Hollywoodu s komedií Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse.

Živá ulice

Centrum Plzně ovládne v letních měsících kulturní projekt Živá ulice, jehož hlavní blok se odehraje od 21. do 29. srpna.

Mezinárodní festival DIVADLO

Zahraniční i české divadelní scény se představí v Plzni od 9. do 17. září na 28. ročníku Mezinárodního festivalu DIVADLO.

Pilsen busking fest

Začátek měsíce října bude patřit pouličnímu umění. V centru města 2.–5. října zahrají buskeři a umělci na různých místech v rámci festivalu Pilsen busking fest 2020.

JUNIORFEST

Od 6. do 12. listopadu se bude konat Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež JUNIORFEST. Jeho již 13. ročník se uskuteční v několika městech - v Plzni, Dobřanech, Domažlicích, Přešticích a Horšovském Týně.

Animánie

Listopad bude patřit i animované tvorbě, 15. ročníku Mezinárodního festivalu animovaného filmu Animánie, který se bude konat v prostorách Moving stationu.

V průběhu roku se bude konat i řada dalších akcí, které podobně jako festivaly podporuje statutární město Plzeň. Podrobné informace vybraných akcí naleznou zájemci v závislosti na termínu konání na https://akce.plzen.eu.

Zveřejněno: 11. 2. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688