Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.02.2020 06:11:02

MONETA: podíl Chase Nominees klesl na nové minimum


Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) zažily v minulém týdnu novou vlnu zájmu investorů. Ve čtvrtek zaznamenaly třetí největší objem obchodů za poslední rok, když již o den dříve překonaly „maxima“ z dubna 2018. Závěrečná cena 86,90 byla totiž vůbec nejvyšší od 11. dubna 2017.

Nejnovější zveřejněná data nyní poodkryla akcionářské změny v bance do 31. ledna. V Centrálním depozitáři (CDCP) se počet účtů s více než 1 % akcií za poslední dva měsíce nezměnil. Jak jsme informovali v prosinci v článku MONETA před akvizicí Wüstenrot získala nové kvalifikované akcionáře, daný přehled se rozšířil o kyperskou společnost XTYREG LIMITED. Ta svou pozici do konce roku evidentně ještě rozšířila, resp. v posledních týdnech udržuje vlastnictví na 1,53 %.

Navýšení pozice stojí za zmínku ze strany norského státníhoropného“ fondu. Na účtu Norges Bank se rovněž již v prosinci pozice rozšířila z předchozích 2,07 % na 2,18 %. Za poslední rok daný fond svou pozici téměř zdvojnásobil. Nepatrně svou pozici před koncem roku navýšili také šejkové, resp. státní fondy Abu Dhabi Investment a Kuwait Invest.

Jak jsme již dříve několikrát uváděli, nejvíce akcií banky MONETA se od primární emise (IPO) v CDCP nachází na účtu Chase Nominees. Z původních zhruba 20 % však došlo v čase k poměrně výrazné redukci. V říjnu šlo sice vysledovat drobný nárůst, poslední měsíce již ukazují na pokračování trendu. Ke konci ledna bylo na účtu již jen 12,3 %, tedy nové historické minimum.

Největší akcionáři k 31. 1. 2020 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Artemis již není kvalifikovaným akcionářem

Britská investiční skupina Artemis Investment Management patřila po IPO vůbec k největším akcionářům banky. Na podzim 2016 s nahlášeným podílem 7,7 % na hlasovacích právech byla v tomto ohledu dokonce lídrem. Postupně však začala akcie naopak prodávat a jak jsme před měsícem krátce informovali v týdenním přehledu, již není ani kvalifikovaným akcionářem. Z dříve reportovaných necelých 3 % k 10. lednu totiž regulátorovi nahlášený podíl klesl pod procento, resp. na 0,93 %.

Management banky očekává růst byznysu i ziskovosti

Akcie MONETA v pondělí na pražské burze uzavřely na 86,20 , tedy drží se u zmiňovaných „maxim“. Kromě zmiňovaných výsledků pomáhá zároveň s nimi zveřejněný výhled. V návaznosti na oznámenou akvizici Wüstenrot, která nicméně ještě čeká na regulatorní schválení, MONETA očekává zlepšené hospodaření. A v návaznosti i navýšení dividendy. Konkrétní údaje ukazuje níže uvedený výhled banky převzatý z její poslední prezentace.


Kdy se letos akcionáři dočkají druhé poloviny dividendy za rok 2019, zatím není jasné. Termín valné hromady totiž ještě nebyl stanoven. Předpokládat však lze, že se obdobně jako v minulých letech uskuteční okolo 25. dubna. Výsledky za úvodní čtvrtletí roku již MONETA avizovala zveřejnit v úterý 5. května.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688