TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.02.2020 10:42:50

Náročné zpracování a vysoké náklady: Stravenkový systém drtí malé prodejny. Ročně jich končí stovky

Náročné zpracování a vysoké náklady. Především venkovské prodejny drtí nynější stravenkový systém. Vyplývá to z nedávného průzkumu Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

Asi 25 tisíc korun zaplatí ročně malá venkovská prodejna na maržích za stravenky. "To se rovná průměrnému měsíčnímu zisku takové prodejny. K tomu je navíc potřeba započítat další náklady s akceptací stravenek spojené," uvádí AČTO na základě výzkumu z letošního ledna, kterého se zúčastnilo 1799 nezávislých prodejen.

Průměrně se na provizích platí čtyři procenta, to ovšem platí jen pro prodejny v maloobchodních sítích či družstvech. “V mnoha případech je ale praxe mnohem tvrdší. Neorganizovaní jednotliví obchodníci, kteří stojí na trhu samostatně nebo ti s malými obraty, kteří fungují nejčastěji v malých obcích, odvádějí stravenkářům až desetiprocentní provize,” upozornil předseda AČTO Zdeněk Juračka.

Průměrná doba splatnosti stravenek je podle výzkumu 17 dnů. “Celý měsíc prodáváme zboží a při platbě stravenkami čekáme na proplacení zboží ještě dalších 14 dní, což znamená blokování hotovosti až 45 dní. Než nám stravenková společnost zakoupené zboží proplatí, máme už často zboží zaplaceno dodavatelům,” popsal obchodník Josef Štícha z Plzeňského kraje.

Další náklady jsou spojené a administrativou a se zasíláním papírových stravenek poštou nebo jejich odvozem na sběrná místa. Naopak u elektronických stravenek zase obchodníci platí větší provize.

Malé prodejny na vesnicích se dlouhodobě potýkají s úpadkem. "Přesné počty uzavřených prodejen za rok 2019 budou zřejmě až v březnu. Odhadujeme, že se bude jednat o menší stovky. Počet uzavíraných prodejen tolik neroste, už totiž není moc co zavírat. O problematiku se čím dál více zajímají různé kraje, zavádí dotační programy na udržení prodejen," řekl tajemník AČTO Jan Hrdina.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce stravenkový systém zrušit, proti jsou sociální demokraté. "ČSSD má k návrhu hned několik výhrad. V prvé řadě se ptáme, proč rušit systém, který funguje a brát lidem stravenky? K tomu důvod nevidíme," prohlásil ČSSD Jan Hamáček.

"Druhou věcí jsou rozpočtové dopady. Ministerstvo financí přiznává, že to bude znamenat propad ve státním rozpočtu, my se domníváme, že ten propad může být až ve výši pět miliard," doplnil Hamáček. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688