TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.02.2020 21:29:41

Počasí v posledních dnech vytížilo hasiče, hlásili čtyřnásobný počet zásahů

V Česku se stále sčítají škody, které způsobily v úterý a ve středu přívaly sněhu a silný vítr. Jen hasiči měli čtyřikrát víc výjezdů než jindy. Zaměstnávaly je hlavně vyvrácené stromy a stržené střechy i konstrukce. Větrné počasí se podle meteorologů vrátí už na začátku příštího týdne.

Někde husté sněžení a první letošní kalamita, jinde popadané stromy, které blokovaly dopravu, nebo řeky hrozící vylitím z břehů, tisíce lidí bez proudu. Hasiči se za poslední dny nezastavili, stejně jako čety energetiků, které opravovaly poničená vedení.

 

"Každý den vyjeli hasiči ke čtyřem stovkám takových událostí. Oba ty dva dny se nejvíc vyjíždělo v Jihomoravském kraji," sdělila mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

 

Nadprůměrné dešťové srážky zachytily na východě Moravy přehrady. Ty jsou tak třeba ve Zlínském kraji naplněné ze sta procent. To je ale spíš výjimka. Sucho na většině míst trvá dál. Orlické přehradě hrozí, že se ji kvůli minimálním zásobám sněhu na horách během jara nepodaří napustit. Hluboko pod limitem je i jih Moravy.

 

"Na vodní nádrži Výr jsme plni přibližně ze dvou třetin, na vodní nádrži Vranov dokonce jen z poloviny," popsal mluvčí společnosti Povodí Moravy Petr Chmelař.

 

A meteorologové vydatné srážky nečekají. Naopak po pár dnech přijde další obleva. Koncem týdne se teploty přehoupnou přes desítku a po víkendu se přidá silný vítr. "V nárazech může dosahovat až 90 kilometrů za hodinu, od vyšších poloh ty nárazy mohou být až kolem 110 kilometrů za hodinu. Tento vítr už může napáchat škody," potvrdil meteorolog Pavel Šimandl.

 

 

 

"V současnosti to nevypadá příliš dobře vzhledem k tomu, že zásoby vody ve sněhu jsou prakticky žádné nebo téměř žádné," zhodnotil Chmelař.

 

"Z dlouhodobého hlediska situace není dobrá, pole nejsou pokryta sněhem. To znamená, že bude chybět doplnění zimní vláhy," vysvětlil předseda Agrodružstva Postoupky Jan Hašek.

 

Rekordní škody kvůli suchu hlásili zemědělci v roce 2018. To se podle některých odhadů vyšplhaly až nad deset miliard korun.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688