TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.02.2020 18:16:08

Chřipka zabila už 17 lidí. V těchto okresech kvůli ní mají děti prázdniny

Chřipka už v této sezóně zabila 17 lidí a dále se šíří. Nejvíce nemocných je přitom mezi dětmi, třeba na Vysočině se nemocnost u žáků základních škol zvýšila o 62 %. Podívejte se, v jakých okresech už ředitelé škol vyhlásili tzv. chřipkové prázdniny.

Chřipková epidemie trvá, počet nemocných narůstá každým týdnem. Podle posledních údajů je v Česku průměrně 1865 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce pacientů hlásí Jihočeský, Moravskoslezský a Plzeňský kraj, naopak nejméně Praha. Letos už má chřipka v Česku podle hlavní hygieničky na svědomí 17 lidských životů.

Kvůli chřipce už musely zavřít desítky škol nejméně ve čtyřech krajích - Středočeském, Plzeňském, Královéhradeckém a na Vysočině. Konec výuky se týká (nebo týkal) zařízení v 17 okresech, nejvíce si tzv. chřipkových prázdnin užívají děti v plzeňském regionu. Rodiče mají v takovém případě nárok na ošetřovné, přestože jejich dítě nemocné není. 

Mimořádné volno vyhlásili nebo plánují vyhlásit ředitelé 26. základní školy v Plzni, základní a mateřské školy v Nalžovských Horách či střední školy v Horažďovicích. Do konce týdne je uzavřena také Základní škola Dukelských bojovníků Dubenec nebo Základní škola Otokara Březiny v Počátkách.

škol v těchto okresech kvůli chřipce vyhlašují prázdniny

Hygienici doporučují školu uzavřít alespoň na sedm dní. "Ale máme i případy, že na jeden den, což nemá žádný význam pro zamezení šíření této kapénkové infekce," uvedla Petra Langová z Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice (KHS) v Plzni.

Chřipkové prázdniny ředitelé běžně vyhlašují v případě, že nemocnost mezi dětmi dosáhne 30 či více procent. Ještě předtím většinou zavolají na krajskou hygienu, kde se informují, zda epidemie bude teprve vrcholit a jak vypadá předpokládaný vývoj.

"Hodnotí se jak celková situace ve výskytu onemocnění v dané oblasti, tak konkrétní nemocnost a její vývoj v dané škole," informovala mluvčí KHS Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Ředitelé ale nemusí vyhlášení mimořádného volna kvůli chřipce konzultovat s hygieniky. Rozhodnutí je pouze na nich.

Situaci komplikují také jarní prázdniny, které teď v řadě okresů probíhají. "Prázdniny mohou situaci zhoršit, protože děti přijdou k lékaři až po nich, a čísla tak mohou být zkreslená," vysvětlila ředitelka protiepidemického odboru KHS Olomouckého kraje Růžena Halířová.

Redakce TN.cz kontaktovala všechny krajské hygienické stanice, od té pražské, zlínské a moravskoslezské ale nedostala odpověď. Z informací ostatních vyplývá, že chřipkové prázdniny vyhlásily nebo plánují vyhlásit školy v seznamu níže. Přehled ale nemusí být kompletní, protože ředitelé nemusí situaci s hygieniky konzultovat.

Středočeský kraj - například ZŠ Hostouň, ZŠ Kamenné Žehrovice, MŠ Stratov, omezení provozu Dětského centra Kladno

Plzeňský kraj - 22. ZŠ Plzeň, MŠ Kamenný Újezd, MŠ Mirošov při FN, MŠ Rochlov, 55. MŠ Plzeň, MŠ Nýřany, 26. ZŠ Plzeň, ZŠ Kaznějov, MŠ Břasy, ZŠ a MŠ Stupno, MŠ Zbiroh, MŠ Blovice, ZŠ a MŠ Mirošov, ZŠ a MŠ Božkov, ZŠ a MŠ Renče, ZŠ a MŠ Trnová, ZŠ a MŠ Vejprnice, MŠ Šťáhlavy, MŠ Chříč, 23. MŠ Plzeň, MŠ Holoubkov, Bolevecká ZŠ, ZŠ Nezvěstice, ZŠ Zavlekov, ZŠ Nalžovské Hory, MŠ Nalžovské Hory, MŠ Křesťanská Horažďovice, MŠ Dlažov, ZŠ Žihobce, 28. MŠ Klatovy, SŠ – SOU Horažďovice, MŠ Kostelec Tachovsko, MŠ Holoubkov, MŠ Mlečice

Královéhradecký kraj - ZŠ a MŠ Boharyně, ZŠ Dukelských bojovníků Dubenec, ZŠ Teplice nad Metují

Kraj Vysočina - ZŠ a MŠ Křoví, ZŠ a MŠ Stražek, ZŠ a MŠ Škrdlovice, ZŠ Otokara Březiny Počátky

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688