Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  06.02.2020 11:59:41

Zaostřeno na akcie Tesla

Akcie firmy Tesla tento rok posilují přímo explozivně. Spekulanti na poklesu cen tratí a za poslední dvě obchodní seance došlo k nucenému uzavírání krátkých pozic, protože růst Tesly zcela ignoruje základní ekonomické ukazatele. Je velmi pravděpodobné, že se časem zase vrátí k normálu. Jak a kdy k tomu dojde, lze však stěží předvídat. Pojďme se zaměřit na různé možnosti a s nimi spojená rizika.

Tesla výsledky 

Akcie firmy Tesla posílily za poslední dvě obchodní seance o 36 % a od začátku roku dokonce o 111 %. Jsme svědky klasického short squeezu, kdy je mnoho obchodníků spekulujících na pokles cen nuceno omezit své pozice. Na krátkém prodeji je zajímavé, že když jde pozice proti vám, zvyšuje se u krátkých pozic expozice (jejich váha v portfoliu), zatímco u dlouhých pozic je to naopak. Takže pokud akcie, u které máte krátkou pozici, oslabuje, shortujete ještě víc, abyste si udrželi stejnou úroveň expozice riziku v portfoliu. 

 

Pohyb cen akcií Tesly umocňuje i to, že ostatní účastníci trhu vycítili únavu a slabost investorů zakopaných na krátkých pozicích. A tak je teď nutí, aby odkoupili aspoň část akcií, které si zapůjčili. Několik obchodníků na krátkých pozicích však otevřeně prohlásilo, že budou dál shortovat, a noví spekulanti vyhnali riziko až na současnou úroveň. Zda je toto uzavírání krátkých pozic u konce, závisí na vůli kupujících, kteří se snaží pustit žilou investorům spekulujícím na sestup cen, a na umíněnosti těchto spekulantů. Ale všichni se shodují na tom, že tento pohyb není založen na reálných ekonomických ukazatelích a akcie firmy Tesla nemohou tržní ocenění na úrovni 160 miliard dolarů udržet. To znamená, že trh s největší pravděpodobností cenu akcií Tesly časem normalizuje. Zde je ale potřeba zdůraznit, že nevíme, kdy to bude, ani o jak rozsáhlou normalizaci půjde. Ale jak se mají zachovat investoři, kteří si myslí, že půjdou akcie Tesly v blízké budoucnosti dolů?

Pokud v případě Tesly shortují instrument s deltou 1 (akcie nebo CFD), pak vše záleží na správném načasování a potenciální ztráty nejsou nijak omezené. Jde tedy o extrémně vysoké riziko. Další možností je nakoupit put opce Tesly. Aktuální tržní cena (premium) put opce s exspirací příští pátek se pohybuje kolem 10% hodnoty podkladového aktiva. Put opce nabízí investorům předem danou maximální ztrátu (premium + uhrazená provize), kterou nelze překročit. V takto volatilním prostředí je omezení nejvyšší možné ztráty atraktivní charakteristikou. U opce je ale samozřejmě riziko, že investor zaplatí vysoké premium za krátké období, a může tedy za toto krátké období přijít o 10 % hodnoty podkladového aktiva.

O autorovi:
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.
Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688