Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.02.2020 13:31:33

Hopkins: Kritická hranice zadlužení Číny je už tady

„Naše analýza silně podporuje názor, podle kterého byla velká část čínského růstu v letech 20122017 dána investicemi do neproduktivních aktiv.“ Na stránkách CFE to uvádějí Bob Barbera a Yingyao Hu z John Hopkins University. Podle nich to má vliv i na skutečnou schopnost splácet dluhy a míru zadlužení. Zatímco podle oficiálních čísel se poměr dluhů k příjmům v této zemi na konci roku 2017 pohyboval kolem 300 %, podle odhadů těchto ekonomů se nachází mnohem výš.

Barbera tvrdí, že odhad skutečné velikosti čínského produktu je složitý, ale odhad tempa budoucího růstu je naopak velmi jednoduchý. Nejde o paradox, ale o odraz toho, že vláda má za cíl určité tempo růstu a dělá vše pro to, aby jej také skutečně dosáhla. Když ohlásila, že se růst bude pohybovat na úrovni 7 %, bylo jasné, že na konci roku se oficiální číslo bude pohybovat kolem této hodnoty. Jenže oficiální čísla nemusí být moc spolehlivá.

Studie „Illuminating Economic Growth“ si dala za cíl posoudit ekonomickou aktivitu v Číně na základě satelitních snímků sledujících světelnou aktivitu a tvrdí, že mezi vývojem produktu a světelné aktivity existuje určitý nelineární statistický vztah. Model konkrétně ukazuje, že v roce 2009 došlo v této zemi k mnohem prudšímu propadu produktu, než se oficiálně udávalo. A mezi lety 20122017 bylo tempo růstu znatelně pod oficiálními čísly. Kumulativní produkt v těchto letech je tedy podle uvedené studie asi o 21 % nižší, než udává vláda.

Jak ale toto tvrzení skloubit s vývojem spotřeby, zaměstnanosti, důvěry či třeba cen komodit – tedy ukazateli, podle kterých si čínská ekonomika vedla skutečně velmi dobře? Hopkins tvrdí, že příčinou mohou být právě investice do neproduktivních a nepotřebných aktiv, zejména v oblasti bydlení. Takže „stavěly se nové domy a kanceláře, ale světel nepřibývalo“. Výsledkem je i to, proč „světelné“ měřítko ekonomické aktivity ukazuje na její zaostávání za oficiálními čísly. Je tedy možné použít vládní čísla týkající se ekonomické aktivity, ale u nich je pak nutné uvažovat s vyššími odpisy, aby byla reflektována nízká ekonomická hodnota investic.

Hopkins následně připomíná, že řada ekonomů již vyjádřila obavy ze skutečné míry zadlužení v této zemi. Například Martin Wolf z Financial Times v létě minulého roku tvrdil, že Čína by byla v případě krize schopna pokrýt ztráty finančního sektoru, ale problém by nastal, pokud by se celkové dluhy dostaly přes 400 % HDP. Hopkins tvrdí, že podle popsané revize čínského produktu a příjmů se už v roce 2017 pohyboval poměr dluhů k příjmům na úrovni 380 %. V tuto chvíli se tak již může pohybovat na oné kritické hranici.

Zdroj: CFE, John Hopkins University

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688