ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  04.02.2020 23:04:17

Komise a EIF vytvořily Fond BlueInvest v hodnotě 75 milionů eur

©EC

Evropská komise dnes v partnerství s Evropským investičním fondem ze skupiny Evropské investiční banky (EIB) zahajuje činnost Fondu BlueInvest. Viceprezidentka EIB Emma Navarrová a komisař odpovědný za životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius na konferenci „BlueInvest Day“ konané v Bruselu zahájili činnost kapitálového investičního fondu v objemu 75 milionů eur pro modrou ekonomiku.

04/02/2020

Fond BlueInvest bude spravovat Evropský investiční fond. Nový fond bude poskytovat financování dalším kapitálovým fondům, které se strategicky zaměřují na podporu inovativní modré ekonomiky. Toto odvětví může mít důležitou úlohu v transformaci na uhlíkově neutrální ekonomiku, k čemuž má podle Zelené dohody pro Evropu dojít do roku 2050. Nový program má podporu Evropského fondu pro strategické investice, jenž je finančním pilířem investičního plánu pro Evropu.

Pod modrou ekonomiku spadá hospodářská činnost týkající se oceánů, moří a pobřeží. Sahá od společností působících v námořním prostředí po pozemní firmy, které vyrábějí zboží nebo poskytují služby přispívající k námořní ekonomice. Modrá ekonomika zahrnuje mnoho slibných začínajících projektů a společností, které často vznikly díky výzkumným programům financovaným z EU. Jsou to společnosti, které vytvářejí řešení pro energii z obnovitelných zdrojů, udržitelné mořské potravinové produkty, modrou biotechnologii, námořní IT systémy a ještě mnohem více.

Nový fond zaměřený na modrou ekonomiku doplňuje platforma BlueInvest, kterou vytvořila Evropská komise a která podporuje investice a přístup k financování pro začínající a rychle se rozvíjející podniky i pro malé a střední podniky. Prostřednictvím Evropského námořního a rybářského fondu Komise také financuje další grantový program ve výši 40 milionů eur, který má malým a středním podnikům působícím v modré ekonomice pomoci, aby se rozvíjely a přinášely na trh nové inovativní a udržitelné produkty, technologie a služby.

Virginijus Sinkevičius, evropský komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov, prohlásil: „Na oceány dopadá klimatická změna jako první; představují ale také mnoho řešení, jak se s klimatickou krizí vyrovnat, a to v každém námořním odvětví: od rybolovu a akvakultury po výrobu energie s využitím větru, vln a přílivu, modrou biotechnologii a mnoho dalších inovativních oborů. Kapitálový investiční fond s objemem 75 milionů eur představuje nástroj pro využití potenciálu modré ekonomiky, a to jednak pokud jde o příspěvekZelené dohodě pro Evropu, jednak pokud jde o zajištění hospodářského růstu evropských malých a středních podniků, které vyvíjejí inovativní a udržitelné produkty a služby.“

Viceprezidentka EIB Emma Navarrová, odpovědná za modrou ekonomiku, uvedla:„Oceány mají pro život na Zemi zásadní význam. Jsou však v ohrožení a potřebují ochranu. Proto vytváříme inovativní řešení financování na podporu modré ekonomiky. Řešení, jež nám umožňují poskytovat finanční prostředky na ochranu oceánů, díky nimž se z moří stane udržitelný hospodářský zdroj. Fond BlueInvest, jehož činnost dnes zahajujeme, významně přispěje k mobilizaci soukromých investic do tohoto odvětví a k realizaci zásadně důležitých projektů. Je také dalším výrazným důkazem partnerství mezi Evropským investičním fondemEvropskou komisí.“

Výkonný ředitel EIF Alain Godard uvedl: „Oceány mají obrovský potenciál pro hospodářský růst; ten ale musí být udržitelný. Dnes podepsané investice do modré ekonomiky ukazují, jak mohou být veřejné prostředky v EU využity k přilákání soukromých investic a urychlení rozvoje tohoto odvětví. Mám radost, že nyní můžeme zahájit činnost Fondu BlueInvest, který v kombinaci s dalším soukromým kapitálem napomůže realizaci evropské agendy modré ekonomiky.“

Souvislosti

BlueInvest je iniciativa Evropské komise, jejímž cílem je zlepšit přístup k financování a připravenost na investice pro začínající a malé a střední podniky působící v odvětví modré ekonomiky. Zahrnuje online komunitu, pomoc pro společnosti zaměřenou na připravenost pro investice, komunikaci s investory, různé akce, akademii a seznam projektů. Další informace naleznete zde.

Evropská investiční banka (EIB) je institucí Evropské unie, kterou vlastní její členské státy a která poskytuje dlouhodobé úvěry. Nabízí dlouhodobé finanční prostředky na solidní investiční projekty s cílem přispět k dosažení cílů politik EU.

Evropský investiční fond (EIF) je součástí skupiny Evropské investiční banky. Jeho hlavním posláním je podporovat evropské mikropodniky a malé a střední podniky tím, že jim pomáhá získat přístup k finančním prostředkům. EIF navrhuje a vytváří nástroje pro rizikový i růstový kapitál, záruky a mikrofinancování, které jsou specificky zaměřené na tento segment trhu. EIF tak napomáhá dosažení cílů EU v oblasti podpory inovací, výzkumu a vývoje, podnikání, růstu a tvorby pracovních míst.

Investiční plán pro Evropu se zaměřuje na podporu investic při vytváření pracovních míst a růstu prostřednictvím inteligentnějšího využívání finančních prostředků, na odstraňování překážek pro investice a na zviditelňování a technickou pomoc pro investiční projekty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688