Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  02.02.2020 19:21:35

10 tipů, jak zrušit pracovní pohovor podle etikety

Zažili jste situaci, kdy jste byli pozváni na pracovní pohovor, ale najednou vám něco překazilo plány a nemohli jste se na schůzku dostavit? Snad každý kandidát čelil podobné situaci, kdy bylo zapotřebí z různých důvodů pohovor zrušit. Bohužel to moc dobře nepůsobí, někdy vám náborář navrhne nový termín, v dalších případech si cestu k lepšímu zaměstnání úplně uzavřete. A to hlavně, když zvolíte nevhodnou taktiku na zrušení nebo dostatečně neobhájíte svou neúčast.

 

Pokud se jako uchazeč ocitnete v takové situaci, je nutné se omluvit potencionálnímu zaměstnavateli bez toho, aby vás zapsal na černou listinu, nebo jste za sebou definitivně nespálili všechny mosty. My jsme pro zrušení pohovoru sestavili krátký postup a doporučujeme pár rad jak na to.  

Návod, jak zrušit pracovní pohovor:  

1) Předběžné oznámení  

Jakmile víte už dopředu, že reálně hrozí, že se nezúčastníte pohovoru, ujistěte se, že jste zaměstnavatele dobře informovali. Pokud v urgentních případech na poslední chvíli nebudete moci informovat personalistu, pověřte tímto odpovědným úkolem někoho jiného. Není nic horšího, než nepřijít na pracovní pohovor bez omluvy!  

2) Omluvte se osobně  

Zrušení pracovního pohovoru je podstatná věc, proto je nejlepším řešením zavolat personalistovi a promluvit si s ním o vaší situaci. E-maily, hlasové zprávy nebo textové zprávy nejsou tím správným způsobem, jak toho dosáhnout, a proto pokud je to možné, vyhněte se jim.  

3) Upřímné důvody  

Nezapomeňte poskytnout náboráři správný důvod pro zrušení pohovoru. Buďte upřímní v tom, co říkáte a popište skutečnou situaci. Nebuďte však příliš osobní a nesdílejte své soukromé záležitosti.  

4) Zrušte pracovní pohovor jen z vážných důvodů  

Dejte si pozor na to, abyste pohovor nezrušili a nepřeplánovali z hloupých důvodů. Snažte se opravdu o smysluplné odůvodnění. A jaké jsou nejhorší výmluvy pro zrušení schůzky s personalistou? Např. vám přejeli psa, zlomili jste si nohu, ukradli vám auto, došel vám benzin, dostali jste ptačí chřipku nebo jinou neobvyklou nemoc.  

5) Omluvte se za zrušení  

Předtím, než požádáte náboráře o jiný termín pohovoru, nezapomeňte se omluvit za způsobené nepříjemnosti. Omluvou prokazujete úctu k zaměstnavateli. Také tím dokazujete, že jste zdvořilý člověk. Na konci rozhovoru nezapomeňte poděkovat zaměstnavateli za pochopení vaší situace.  

Omluvte se stručně a jasně. Pokud popisujete situaci a důvod, proč se neúčastníte pohovoru, uveďte krátký a přesný argument. Když začnete příliš sáhodlouze vysvětlovat, proč nemůžete přijít, budete to vypadat, že lžete.

 


6) Žádost o přeplánování  

Když voláte personalistovi ohledně zrušení pohovoru, měli byste být dostatečně zdvořilí a požádat jej o změnu harmonogramu pohovoru. Uvědomte si, že zda vás zajímá pracovní pozice a pokud o tuto práci skutečně stojíte, požádejte o přeplánování termínu pohovoru.  

Tip! Před zrušením pohovoru zkontrolujte svůj diář a další kalendáře, abyste nezapomněli na žádné další schůzky a již naplánované události.  

7) Navrhněte jiný termín pohovoru  

Pokud jste zavolali náboráři, abyste zrušili pohovor, můžete rovnou navrhnout jiné datum. Tak předejdete dalším osobním otázkám.  

8) Poděkujte  

Jste pozvaní na pracovní pohovor, ale už vás přijali někde jinde? Můžete zavolat do firmy a zmínit, že vás pozice nezaujala nebo jim narovinu sdělte, že jste přijati někam jinam. Rovněž jim poděkujte za výběr a pozvání na pohovor. Ukážete tak, že máte dobré vychování a jste profesionální. Nikdy totiž nevíte, kdy se ve firmě budete chtít ucházet o práci znovu.  

9) Odeslání osobní omluvy  

Nezávisle na výsledku, jak uspějete se zrušením pohovoru po telefonu, zašlete do firmy ještě e-mail či textovou zprávu. Znovu shrňte své důvody a projevte svůj zájem o práci 

10) Negativní informace o společnosti  

V některých případech mohou uchazeči najít nějaké informace o společnosti, která je pozvala na pracovní pohovor, což může lehce změnit jejich zájem o práci. Obzvlášť, když se jedná o negativní informace o společnosti. Není však dobré říkat personalistovi, co vás přimělo změnit názor, spíše mu oznamte, že jste se rozhodli jít profesně jiným směrem, a proto chcete pohovor zrušit.   

Shrnutí na závěr  

V poslední době, kdy je nízká nezaměstnanost si uchazeči myslí, že mohou všechno. Ano pracovních nabídek je hodně a kandidátů málo, ale těch opravdu dobrých nabídek na to nejlepší zaměstnání zase tolik není. Proto by měl každý zájemce o práci rušit termíny pracovních pohovorů jen ve vážných důvodech a s profesionálním přístupem tak, aby za sebou nespálil všechny mosty. Je dobré se omluvit osobně či po telefonu a v případě zájmu navrhnout další termín. Nezapomeňte se omluvit za nepříjemnosti a poděkovat za pochopení!   

Lidé se mohou domnívat, že zrušení pohovoru nic neznamená, ale přece jen je dobré postupovat tak, abyste vypadali co nejlépe a působili profesionálně. Nikdy totiž nevíte, kdy daného zaměstnavatele oslovíte s další pracovní nabídkou, a to třeba až za pár let…

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!  

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

 Editorka: Zuzana Klímová 

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

11.08. 16:23  Jako fakt? (Markéta Opletalová)

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
Čt 12:48  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
St   9:52  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)

Přečtěte si také:

22.07.2020O kolik peněz si říct na pracovním pohovoru? Orange Academy (Orange Academy)
14.01.2020Jak se oblékat na pracovní pohovor podle profese? Orange Academy (Orange Academy)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688