TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.02.2020 09:23:33

Konec WhatsAppu na některých mobilech, dražší pošta, Brexit: Jaké změny nás čekají v únoru?

S novým měsícem přichází i několik změn, na které bychom se měli připravit. Česká pošta například spustí systém dvourychlostního doručování, v Praze zdraží taxíky a aplikace WhatsApp už nebude podporovat některé typy mobilních telefonů. Podívejte se, co všechno bude od února jinak.

Zásilky od České pošty

Nový ceník Česká pošta představila už v lednu, od února ale spustí systém dvourychlostního doručování. Ten, kdo bude chtít dostat zásilku dříve, si bude muset připlatit. Přednostní zásilka za příplatek bude doručena následující den od podání.

Ti, kteří na balíček nebudou spěchat, mohou zvolit tzv. ekonomický režim doručení. Přijít by měl zpravidla do dvou pracovních dnů od podání. Rozdíl mezi těmito režimy bude sedm korun.

Konec WhatsAppu

Oblíbená aplikace WhatsApp od února přestane fungovat na některých typech mobilních telefonů. Majitelé iPhonů, kteří chtějí nadále používat WhatsApp, musí mít ve svých telefonech operační systém iOS 9 nebo novější. Vlastníci mobilů s androidem by měli rovněž zpozornět. WhatsApp bude nově podporovat jen verze 4.0.3 a novější. Starší verze obou operačních systémů bude aplikace podporovat pouze do 1. února 2020.

Brexit

Po sjednání finální dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií se 31. ledna konečně naplnil brexit. Od 1. února tak začíná plynout přechodné období. Prozatím se tak jedná spíš o symbolickou změnu - Británii nyní čeká ještě několik měsíců vyjednávání o obchodní dohodě s EU. V tomto období bude muset stále dodržovat unijní pravidla, na jejich vytváření se ale už podílet nebude.

Přestože pro Čechy se zatím mnoho nemění, české velvyslanectví doporučuje lidem si začít vyřizovat cestovní pas, pokud jej nemají, a raději ho mít už u sebe při cestování do Británie. 

Uzavření nemocnice

Část Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku se od 1. února uzavřela. Dotklo se to interního oddělení lůžkové péče, chirurgického oddlěení lůžkové péče a chirurgické ambulance.

Dražší Praha

Od února by měli Pražené i návštěvníci hlavního města počítat se dvěma nepříjemnými změnami, které zatíží jejich peněženky. Pražší radní totiž rozhodli o zdražení taxi služeb. Cena za kilometr se zvýší z 28 na 36 korun a nástupní sazba bude vyšší dokonce o 20 korun - ze 40 korun vyroste na 60 korun.

Podstatně dráž lidi vyjde i výlet do pražské zoologické zahrady, zvlášť pokud se tam vypraví s rodinou. Vstupné pro všechny věkové skupiny se od února zdražuje o 50 korun. Dospělý tak místo původních 200 zaplatí 250 korun a vstupné pro děti bude místo 150 činit 200 korun. Čtyřčlenná rodina místo 600 korun zaplatí 800 korun.

Televizní vysílání

I v únoru bude pokračovat přechod na vysílací standard DVB-T2. Ti, kteří si ještě nepořídili set-top box či novou televizi, mohou přijít o vysílání televize Nova. Od 7. února se to dotkne Ústeckého kraje, od 12. února Královéhradeckého, od 13. a 20. února Jihočeského, od 26. února Libereckého a od 27. února Plzeňského kraje.

Program TV Nova

I v programu televize Nova v únoru nastanou změny. Od 5. února odstartuje pořad MasterChef a 16. února se na obrazovky vrátí hudební show SuperStar. Od 14. února se mohou diváci těšit na nové díly seriálu Kameňák.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688