Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  01.02.2020 10:01:02

Eurojackpot se může krčit v koutku, v USA padl čtyřnásobně větší jackpot

Včerejší páteční losování Eurojackpotu z nikoho miliardáře neudělalo. Jackpot se tak dále navýšil na téměř 2,27 miliardy korun. Předpokládaná výhra má však stále výrazně daleko k částce, na jakou si přijde sázející z Floridy. Ve hře Powerball ve středu vylosovaná čísla 9-12-15-31-60 a červený „Powerball“ 2 se objevily na jednom výherním tiketu. Jeho majitel se tak nemusí s nikým dělit o jackpot, který se během třech měsíců vyšplhal na 396,9 milionu dolarů.

V přepočtu více než 9 miliard korun se nicméně šťastlivec v plné míře nedočká. V USA je totiž výhra nezdaněna. Navíc zmiňovaná částka platí pouze v případě, kdy si ji výherce nechá postupně vyplácet v každoročních splátkách po dobu 30 let. Výše výplat přitom není konstantní, nýbrž se každoročně navyšují o 5 %. Většina sázejících raději volí okamžitou výplatu. Při této variantě byl však jackpot stanoven „jen“ na 276,5 milionu dolarů, tedy 6,3 miliard korun.

Ke zmiňovanému zdanění možno uvést, že v USA základní federální sazba činí 24 %. Navíc pokud sázející nemá žádné snížení svého zdanitelného příjmu díky dobročinným darům, měl by odvést dalších 13 %. Uváděná středeční se tak při jednorázovém vyplacení může smrsknout až k 174 miliónům dolarů.

Prodejce si také přijde na své

Provozovatel hry Powerball uvedl, že vítězný tiket byl vsazen v řetězci 7-Eleven, resp. vlastně u provozovatele čerpací stanice v Bonita Springs na Floridě. Za prodej vítězného tiketu daný obchod obdrží 100 tisíc dolarů, tedy v přepočtu téměř 2,3 mil. korun…

Připomenou lze, že dosud rekordní výhra v číselné loterii činila v lednu před čtyřmi roky 1,586 miliardy dolarů (36 miliard korun) a to právě ve hře Powerball. Jak plyne z níže uvedeného přehledu, tipující má v dané hře 9 kombinačních variant, jak získat nějakou výhru. Pro tu hlavní musí sázkař uhodnout 5 čísel losovaných z 1 do 69 a zároveň červený Powerball z čísel 1 až 26. Vsazení těchto celkem šesti čísel stojí 2 dolary, pro doplňkovou hru Power Play pak sázkař musí zaplatit ještě dolar navíc.

A sázející potřebuje především pořádný kus štěstí. Pravděpodobnost získání Grand Prize, resp. jackpotu je totiž, jak plyne z přehledu, zhruba 1:292 miliónům…


Závěrem už jen dodat, že jackpot pro další dnešní noční losování v Powerballu startuje na tradičních 40 miliónech dolarů. Řada sázejících se tak v USA nyní orientuje spíše na konkurenční obdobnou číselnou hru Mega Millions, kde se jackpot vyšplhal na 155 miliónu dolarů (3,5 miliardy korun).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:42  4/18/24 737AM ET Heads up. A Dense Fog Advisory is in effect until 10AM ET for the.. US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688