Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  31.01.2020 06:31:01

Tesla ve 4Q prodala baterie v kapacitě objemu hodinové výroby bloku JE Dukovany

Zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Tesla ve čtvrtek posunuly firemní akcie na nová historická maxima. Zhruba 10 % kurzový skok akcií Tesla (TSLA) znamená nárůst hodnoty společnosti již k hladině 115 mld. USD. Dále se tak zvyšuje pravděpodobnost, že zakladatel Elon Musk si v případě udržení hodnoty firmy nad hranicí 100 mld. USD přijde za pár měsíců na první tranši odměny, resp. 1,69 mil. akcií Tesla za kurz cca 350 USD.

Jak ukázaly aktuálně zveřejněné výsledky, právě akciové kompenzace pro management jsou vlastně brzdou ještě větší ziskovosti společnosti. Tesla za 4. čtvrtletí vykázala zisk 105 mil. USD (-25 % YoY), tj. 0,58 USD/akcii. Na akciové kompenzace však vydala 281 mil. USD, zisk by tak po očištění dosáhl dokonce 386 mil. USD (+12 %).

V meziročním srovnání přitom příjmy příliš nevzrostly, když již závěr roku 2018 byl v kontextu hlavní akcelerace najetí výroby Modelu 3 výrazný. I přes následný loňský nárůst produkce tak v automobilové divizi, díky nižším průměrným prodejním cenám, příjmy ve 4. čtvrtletí vzrostly jen o procento na 6,37 mld. USD, celkově pak o 2 % na 7,38 mld. USD.

Graficky hlavní vybrané údaje (čtvrtletně)

V mezikvartálním srovnání údaje vyznívají mnohem více růstově. Zvláště v energetické divizi. O Tesle se přitom neprávem často hovoří jen jako o automobilce. Vzhledem k jejím technologiím však růstový potenciál lze spatřovat v úschově energie a fotovoltaice. Loni jsme psali o nově představeném Megapacku, který právě začala v poslední části roku 2019 Tesla dodávat zákazníkům.

Poslední čtvrtletí roku tak přineslo dodávky bateriových úložišť s celkovou kapacitou 530 MWh. Pro částečné porovnání lze zmínit, že každý z bloků domácí JE Dukovany disponuje instalovaným výkonem 510 MW. Za celý rok Teslou dodaná úložiště dosáhla kapacity 1,65 GWh, což je více než firma dodala v součtu za předchozí roky.

Z hlediska fotovoltaických systémů lze, po dřívějším naopak útlumu, vysledovat rovněž zintenzivnění růstu. Instalovaných 54 MW je oproti předchozímu čtvrtletí 26 % nárůst. Na obrátkách má dále hlavně nabírat výroba střešní tašky Solarglass. Firma v té souvislosti pro Gigafactory v New Yorku nabrala stovky nových zaměstnanců. Energetická divize čtvrtletně zatím přinesla příjmy 385 mil. USD.

 

Druhé „posunutí“ Modelu Y

Oproti prvotním plánům Tesla již vlastně podruhé zkrátila termín, kdy se první zákazníci dočkají očekávaného Modelu Y. Toto loni v březnu představené SUV se nyní již začalo vyrábět a první zájemci se mají dočkat na konci tohoto čtvrtletí. Naposledy se přitom hovořilo o létu. Navíc u varianty s pohonem všech kol Tesla oznámila vylepšený dojezd. Oproti původně prezentovanému dojezdu 280 mil (dle EPA), si bez nabití bude moci řidič užít cestu dlouhou až 315 mil, tj. 500 km. Dle Tesly si tím Model Y má zároveň upevnit na trhu svou pozici energeticky nejúčinnějšího SUV elektromobilu.


Letos již přes 500 tisíc elektromobilů Tesla

Hlavní pozitivní překvapení přineslo asi oznámení predikce letošní produkce a tedy vlastně prodejů. Jak jsme v úvodu týdne v článku o shortech mj. informovali, trh letos již nečekal 50 % nárůst. Oproti loňským prodaným 367 500 vozům se odhady pohybovaly o zhruba 100 tisíc výše, tj. zhruba čtvrtinový nárůst. Tesla však oznámila, že by neměl být vůbec problém vyprodukovat více než 500 tis. elektromobilů, což by tedy mohlo přinést zhruba 40 % meziroční růst prodejů.


Ve Fremontu totiž současné roční výrobní kapacity dosahují 90 tis. vozů Modelu S a X, resp. pak 400 tis. vozů Modelu 3 a Y. Navíc zde rozbíhající se výroba Modelu Y a tedy v té souvislosti další navyšování výrobních kapacit, má přinést do poloviny roku zvýšení zmiňované kapacity na 500 tisíc vozů. V čínské gigafactory se nyní pro Model 3 počítá s produkční kapacitou linky 150 tis. vozů. Model Y má v Říši středu přijít na řadu v roce 2021, Ve stejném roce se plánuje také spuštění výrobní linky v Berlíně.

Trh je samozřejmě natěšen i na další již představené elektromobily Tesla. Kromě zmiňovaného Modelu Y se nicméně nadšenci elektromobility letos dočkají snad již jen Tesla Semi, resp. firma plánuje jejich „omezenou výrobu“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688