Makroekonomika  |  30.01.2020 15:03:05

Okénko trhu - Ekonomická důvěra v eurozóně vzrostla

Americká centrální banka Fed na včerejším měnověpolitickém zasedání podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, nachází se tak i nadále v rozmezí 1,50-1,75 %. Šéf Fedu Powell zopakoval, že z pohledu bankéřů si kondice americké ekonomiky nežádá intervenci, přičemž poukázal hlavně na silný trh práce. Americká inflace se sice nachází mírně pod cílem, nicméně Fed je přesvědčen, že k žádoucím úrovním pomalu ale jistě směřuje. Jedinou změnou, ke které došlo, tak bylo zvýšení sazby na přebytečné rezervy o 5 bazických bodů na 1,6 %. 

Americký prezident Trump včera svým podpisem stvrdil novou obchodní dohodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou. Dohoda známá pod zkratkou USMCA tak nahrazuje předchozí 26 let starou úmluvu NAFTA, kterou Trump dlouhodobě kritizoval pro údajnou neférovost vůči jeho zemi. Skutečností ovšem je, že rozdílů mezi oběma smlouvami není mnoho. USMCA mírně zpřísňuje podmínky, které musí splňovat výrobní podniky v rámci členských zemí, aby se na ně vztahoval volný pohyb zboží. Primárně se jedná o výrobce automobilů, kteří musí větší část komponent nakupovat lokálně, a tedy upřednostňovat severoamerické dodavatele. Dohoda též zahrnuje snazší přístup amerických zemědělců na trhy partnerských zemí, či důslednější ochranu duševního vlastnictví. Dohodu musí ještě schválit kanadský parlament.

Inflace v Německu, měřená metodikou EU, dosáhla v lednu hodnoty 1,6 %, čímž jen mírně zaostala za očekáváními. Přesto se jedná o nárůst oproti předchozímu měsíci o 0,1 procentního bodu a zároveň o nejsvižnější růst cen za posledních devět měsíců. Tento vývoj lze interpretovat jako potvrzení mírného zlepšení ekonomických vyhlídek našeho západního souseda, který zažívá úlevu z uklidnění napětí v mezinárodním obchodu. Zároveň bude tato informace jistě přijata s povděkem ve Frankfurtu, kde sídlí Evropská centrální banka. Ta již několik let vede ne zcela úspěšný boj s příliš nízkou inflací, a podle mnohých již i téměř vyčerpala možnosti, jak ji přiblížit cíli.

O dobré zprávy se dnes postarala i lednová data o ekonomické důvěře v rámci eurozóny. Souhrnný indikátor stoupl z prosincových 101,3 na 102,8 a mezi průmyslníky z -9,3 na -7,3. V obou případech se jednalo o lepší výsledek, než činily předpoklady. Naopak lehce se snížila důvěra v sektoru služeb, když odepsala 0,3 bodu a zastavila se na úrovni 11,0. Potvrzuje se tak námi očekávaný scénář, tedy že průmysl, dosud tlumený globálními rozepřemi, pomalu sbírá ztracenou sílu, zatímco službám, které v posledních měsících držely evropskou ekonomiku nad vodou, nemohl vydržet dech věčně. Příjemným bonusem k dnešním výsledkům byla i evropská nezaměstnanost, která namísto očekávané stability poklesla o 0,1 procentního bodu na rekordní hodnotu 7,4 %.

Americký hrubý domácí produkt zopakoval výkon z předchozího čtvrtletí, když ve čtvrtém kvartále roku 2019 v annualizovaném vyjádření narostl o 2,1 %. Tento výsledek překonal tržní odhady o 0,1 procentního bodu a je ve shodě s předpoklady centrální banky Fed, což zvyšuje pravděpodobnost stability tamních sazeb pro blízkou budoucnost. O pozitivní příspěvky do statistiky HDP se postaral nižší schodek zahraničního obchodu či sektor stavebnictví. Slábne naopak investiční aktivita firem a spotřeba domácností.

Česká koruna si po ústupu z rekordů kolem EUR/CZK 25,05 přibližně drží úroveň z posledních dní a je k mání za EUR/CZK 25,23


Autor: Vít Hradil, analytik 
Editor: Eliška Jelínková, analytička 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688