Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.01.2020 07:55:26

Přijde rekordně teplé počasí, o víkendu bude až 15 °C!

 

V úterý začal pronikat na naše území studený vzduch ve výšce. Na horách se objevilo sněžení. V nížinách ale byly a budou nadále teploty nad bodem mrazu a sněhová pokrývka se nevytvoří. Pod 400 m n. m. převládaly dešťové srážky. V pátek dorazí výrazné oteplení ve výšce i u povrchu země. Teploty vyletí na rekordně vysoké hodnoty ve vrcholné části zimy. Může být až 15 °C.

Chybí bohužel voda 

Na východě může být zpočátku chladněji, protože jsou celkově Morava a Slezsko chladnější. I tak se zima do České kotliny nepodívá ani na samém začátku února. Spíš naopak. Padne většina historických teplotních rekordů. Průběžně se objevují i srážky. Voda v lednu extrémně chyběla. Rok 2020 začíná velmi suchý a nejsou žádné zásoby vody ve sněhu. A kde trocha sněhu ležela, v dalších dnech rychle zmizí včetně hor. Bude i výrazně foukat.

 

Padnou historické rekordy 

Jak to bude vypadat v dalších dnech?

V pátek bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo přeháňky. Postupně srážky jen ojediněle. Teploty už skokem vysoké 8 až 12 °C.

V sobotu bude proměnlivá, většinou velká oblačnost. Místy slabý déšť nebo přeháňky. Teploty 8 až 12 °C, v nejnižších polohách až 15 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť na většině území. V nejvyšších polohách severních hor i sněžení. Teploty 7 až 11 °C, v nejnižších polohách až 14 °C.

V dalších dnech bude nadále velká oblačnost, místy srážky a velké teplo. Teploty 9 až 13 °C.

Nicméně modely začínají naznačovat, že v průběhu příštího týdne začnou teploty zase svižně klesat.

 

Oteplování atmosféry je příliš rychlé 

Od vyšších a postupně i středních poloh bude ke konci příštího týdne znovu sněžit. Teplý výkyv, který nás čeká o víkendu, bude ale rekordní. Dříve takový teplý vpád od oceánu přinesl na začátku února maximálně oblevu do nižších a středních poloh. Nyní už přináší pravé jaro i ve vrcholné části zimy. Oteplování atmosféry je opravdu skokové.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty