Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Cestování  |  29.01.2020 12:15:08

Česká pošta: Zákazník si od února zvolí cenu a rychlost doručení dopisu

Česká pošta zavádí od února systém dvourychlostního doručování. Klient si při odesílání vnitrostátních listovních zásilek bude moci zvolit rychlost jejich doručení a podle toho i cenu dopisu či pohlednice.

„Důvodem pro tuto změnu je fakt, že celkový objem listovních zásilek každoročně klesá o zhruba 10 %, naopak náklady spojené s doručováním rostou. Pokud by Česká pošta nepřikročila ke změnám, musela by navyšovat ceny všech listovních zásilek. Dvourychlostní doručování umožňuje, že zůstává zákazníkům možnost volby doručení bez dalšího zdražování. Zároveň dojde k optimalizaci doručovací sítě, která se v některých regionech potýká s chronickým nedostatkem listovních doručovatelů, a to zajistí udržení nebo zvýšení kvality našich služeb,“ říká ředitel logistiky České pošty Petr Cinkl.

Prioritní a ekonomický režim

Se zahájením dvourychlostního systému doručování bude nově stát v prioritním režimu Obyčejné psaní do 50 g 26 . Zároveň bude pro listovní zásilky zaveden ekonomický režim se slevou 7 za podanou zásilku, tedy za výslednou cenu 19 u Obyčejného psaní, což odpovídá stejné výši jako doposud.

Mění se také cena Doporučeného psaní podle rychlosti dodání. Dodání zásilky do 50 g následující den po podání bude stát 54 , ekonomické doručení do druhého dne pak 47 .

Klient, který odesílá obyčejný dopis nebo pohlednici vhozením do poštovní schránky a požaduje jeho prioritní doručení, tedy následující den, musí zásilku řádně ofrankovat a viditelně ji označit poznámkou D+1, nejlépe v levé horní čtvrtině adresní strany pod adresu odesílatele, v případě pohlednice v horní nepopsané části adresní. Známka pak musí mít hodnotu 26 nebo písmenovou hodnotu A.

Pro ekonomické doručení druhý den po podání stačí zásilku ofrankovat 19korunovou známkou nebo jejím písmenovým ekvivalentem B. Další označování v tomto případě není nutné.

Při podání zásilek a zaplacení poštovného přímo na pobočce není nutné prioritní režim zdůrazňovat poznámkou D+1, protože pracovníci pošty sami zásilku označí příslušnou nálepkou.

Správné označení odchozí zásilky jako D+1 je klíčové pro její doručení v prioritním režimu. Pokud by zákazník použil známku typu A nebo v hodnotě 26 , ale nepřidal označení D+1, bude zásilka doručena v ekonomickém režimu. Pokud by odesílatel naopak zásilku označil D+1, ale použil by levnější 19 známku, bude zásilka doručena v prioritním režimu, zároveň ale bude identifikována jako nedostatečně vyplacená s tím, že doplatné uhradí její adresát.

Informace o dvourychlostním doručování získají zákazníci na pobočkách České pošty a na webových stránkách www.ceskaposta.cz/dverychlosti.

 

Matyáš Vitík
tiskový mluvčí
Česká pošta, s.p.

606 111 060
vitik.matyas@cpost.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688